16.02.2016 - 22:00
La cursa presidencial a la Casa Blanca té dos candidats hispans. Els republicans Marc Rubio i Ted Cruz, nats tots dos als EUA. Rubio té els dos pares nascuts a Cuba i exerceix el bilingüisme sense problemes: parla anglès i espanyol amb fluïdesa. El segon, Ted Cruz, té la mare nord-americana, el pare cubà i l’avi canari. Però Cruz no es troba tan còmode amb aquest idioma, i l’any 2012 va dir que tenia un espanyol ‘horrible’ i que no l’havia après bé del tot. De fet, no va voler ser entrevistat en castellà a Texas en una cadena hispana. ‘La majoria dels nord-americans no l’entendrien’, va dir (vídeo). No fou fins ahir que Cruz va deixar anar una sola frase en espanyol durant un debat televisat entre els republicans, quan Rubio l’acusava de no saber-ne. Vegeu-ho tot seguit:
I ací teniu Marc Rubio parlant perfectament en espanyol:
Als Estats Units, un 12% de la població diu que parla espanyol, segons el govern (pdf). Però les darreres dades lingüístiques indiquen que la llengua castellana perd terreny entre els hispans, que s’inclinen progressivament per la llengua anglesa. L’any 2013, una quarta part dels hispans no sabia espanyol i només parlava anglès. Aquest percentatge pujava fins al 40% si eren hispans nascuts als Estats Units. Són els néts o fills de la immigració, ja plenament integrats. Per això, i per primera vegada, grans empreses de comunicació en espanyol als EUA han començat a oferir productes en anglès. Saben que comença a haver-hi hispans que no saben espanyol.
N’és un exemple Fusion, cadena de televisió que emet en anglès, tot i ser impulsada per Univision, l’imperi en castellà als Estats Units. Precisament a la pàgina d’aquest grup de comunicació hi ha aquest article tan interessant: quin dels candidats republicans parla més bé l’espanyol? I la resposta és paradoxal. Segons ell, Marc Rubio en primer lloc, Jeb Bush segon, i Ted Cruz tercer. Efectivament, mentre el fill de cubans Cruz no se n’acaba de sortir, Jeb Bush el fa servir amb comoditat. Casat amb una mexicana, és la llengua que fa servir a casa. Ací el teniu essent entrevistat en castellà:
És la darrera paradoxa: mentre alguns hispans abandonen la llengua, alguns nord-americans de soca-rel l’adopten com a segona llengua. Fins i tot el diari The New York Times ha començat una versió beta en castellà, que informarà especialment sobre l’Amèrica Llatina.
I Donald Trump, per a acabar
Per a acabar-ho d’adobar, un quart candidat republicà, Donald Trump, ha fet unes declaracions denigrants per als immigrants mexicans dels Estats Units i ha proposat d’aixecar un mur entre els EUA i Mèxic. Tot plegat ha fet que, al bàndol republicà, el debat sobre aspectes relacionats amb la identitat hispana sigui més calent que mai.