Turquia condemna a 27 anys de presó el periodista Can Dündar, exiliat a Alemanya

  • Dündar ha estat jutjat en absència i els seus advocats han denunciat que el veredicte ja estava escrit

VilaWeb

Redacció

23.12.2020 - 09:38
Actualització: 23.12.2020 - 09:44

El periodista turc Can Dündar ha estat condemnat a més de 27 anys de presó per, suposadament, haver donat suport al terrorisme i a l’espionatge militar o polític. Dündar, antic editor en cap del diari opositor Cumhuriyet, viu exiliat a Alemanya i ha estat jutjat i condemnat en absència, tant d’ell com de la seva defensa, ja que els seus advocats es van negar a participar en l’audiència final per no legitimar “un veredicte polític prèviament decidit”. Els advocats van demanar que els jutges fossin substituïts per a assegurar un judici just, però la petició es va desestimar i finalment s’ha dictat sentència: una condemna de divuit anys i nou mesos de presó pel delicte d’espionatge polític o militar i de vuit anys i nou mesos més per suposadament haver donat suport a una organització terrorista armada, sense ser-ne membre.

L’acusació contra Dündar i Erdem Gül, el delegat del diari a Ànkara, era d’haver publicat un vídeo, autèntic i comprovat, que demostrava que els serveis secrets turcs havien passat armes de guerra a l’anomenat Estat Islàmic a Síria. Després de publicar-lo, el president Erdogan va dirigir personalment una campanya duríssima contra el periodista i el seu diari, fins i tot amb amenaces proferides davant les càmeres de televisió. L’intent de colp d’estat del juliol del 2016 va trobar Dündar fora del país i el va convèncer que valia més no tornar-hi. D’aleshores ençà viu a Berlín, on escriu per a Die Zeit.

Durant el seu exili, el tribunal va exigir a Dündar que tornés a Turquia abans de quinze dies, però el periodista no ho va fer i el va declarar “fugitiu”. A més, va ordenar la confiscació dels seus actius a Turquia, incloses quatre propietats a Ankara, Istanbul i Mugla, i els seus comptes bancaris. El setembre de 2016, també van confiscar el passaport de la seva esposa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor