03.03.2016 - 09:32
|
Actualització: 03.03.2016 - 13:49
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) viu avui la seva tercera jornada de vaga. Un centenar d’estudiants han començat a muntar piquets a les set del matí fent barricades a les rotondes d’accés als diferents eixos i també als accessos als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), on han acabat tallant les vies. El campus ha viscut algun incident com la crema d’algun contenidor. El seguiment de l’aturada ha estat desigual segons les facultats. La portaveu de l’Assemblea de Facultats, Mercè Terés, ha explicat que han convocat la vaga per protestar contra aquest model que implica tres anys de grau i dos de màster i perquè el rector de la UAB, Ferran Sancho, ‘no va escoltar’ el moviment estudiantil quan va fer el referèndum al desembre. Terés ha criticat també que el rector hagi ‘criminalitzat el moviment estudiantil’ i el dret de vaga. I ha afegit: ‘Lluitem per la universitat pública, no som uns vàndals.’
Terés ha refusat així el comunicat que va emetre el rector ahir a tota la comunitat educativa, on els demanava ‘no caure en la provocació de la violència’. Terés ha explicat que el campus és molt gran i no té barreres físiques i que per això ‘l’única eina’ de que disposen és barrar el pas als accessos per poder aturar l’activitat acadèmica. ‘Si no ho aconseguim, no hi ha vaga’, ha puntualitzat.
És per això que els estudiants han construït barricades a les cinc rotondes que donen accés als diferents eixos de comunicació del campus amb contenidors. A l’eix central també han cremat algun contenidor. Els Mossos d’Esquadra s’han desplegat també a les rotondes d’accés fent tasques de vigilància.
Interrompudes les classes a una desena de facultats a Barcelona
Una desena de facultats de Barcelona s’han vist afectades a primera hora del matí per la vaga d’estudiants contra el ‘3+2’. Els piquets han tancat els accessos a facultats com la d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) a l’Avinguda Diagonal, on hi ha hagut picabaralles puntuals amb empentes quan alguns estudiants han volgut accedir al recinte. La de Dret ha quedat totalment bloquejada amb tanques i bancs, i tampoc han pogut entrar els docents ni el personal de serveis.
A més, s’ha interromput les classes a les facultats de Farmàcia, Geografia i Història, Matemàtiques i Filologia de la UB. Altres edificis com el de Física i Química han tingut les portes obertes i s’ha fet classe amb normalitat.
Alguns estudiants de la UB s’han queixat que se’ls impedís l’accés als seus campus. ‘És una mica infantil, pots fer vaga i no pots obligar que la gent es quedi a fora, i més venint de molt lluny’, expressa Anna Gil, estudiant de la facultat d’Economia i Empresa. D’altres com Paula Regueira, una alumna de Dret, entenen que ‘és una forma de pressió’ tot i que considera que ‘no és moment’ per fer la vaga, ja que ‘el 3+2 no està en funcionament’ i el govern espanyol és ‘interí’.
La Secretaria d’Universitats i Recerca ha dir que l’activitat a les universitats públiques catalanes s’està desenvolupant amb ‘normalitat’ tot i que ha admès que hi ha hagut ‘excepcions’ en algunes facultats durant la vaga convocada contra l’aplicació del model 3+2. Per exemple, a la UB, ha explicat que hi ha hagut seguiment de la protesta a l’Edifici Històric, concretament a les facultats d’Economia i Empresa, Dret, Geografia i Història i Farmàcia. A més, hi ha hagut incidents per accedir als edificis per la presència de piquets que no deixaven entrar als estudiants, segons el govern, que en el cas de l’UAB ha atribuït la baixa presència d’estudiants entre dos quarts de vuit i dos quarts de deu del matí pel tancament dels accessos per carretera i el tall a l’estació dels FGC.
En quant a les altres universitats, a l’UPC s’ha seguit l’activitat acadèmica amb normalitat a excepció de l’Escola d’Arquitectura i a l’UPF s’ha vist afectada fins a les onze del matí al campus de Poblenou i de la Ciutadella. En aquest darrer, s’ha tancat per motius de seguretat pel bloqueig amb cadenats de les portes d’emergència, segons la Secretaria d’Universitats i Recerca.
Pel que fa la Universitat de Lleida, hi ha hagut normalitat a tots els campus, mentre que a la Universitat de Girona només hi ha hagut seguiment a la Facultat de Dret i a la Facultat d’Educació i Psicologia. A la Universitat Rovira i Virgili, per últim, la situació és de normalitat excepte en alguns campus, com el de Catalunya.