24.08.2018 - 10:23
|
Actualització: 24.08.2018 - 10:44
Óscar Camps, director de l’ONG Proactiva Open Arms, ha criticat aquest divendres en una entrevista a Catalunya Ràdio, les ‘devolucions en calent’ que ha fet aquesta setmana el govern espanyol amb els migrants que van saltar la tanca de Ceuta. Per Camps, si ‘amb llums i taquígrafs’, els governs actuen d’aquesta manera, ‘imagina’t al mig del mar on no hi ha focus mediàtic’. Camps qualifica la situació de ‘molt pitjor’ i recorda que els acords bilaterals amb què se sustenten aquestes accions s’utilitzen com si fossin per damunt de convenis internacionals o els mateixos drets humans.
Camps creu que el principal problema dels països de la frontera sud, actualment, és haver ‘militaritzat’ les fronteres i ‘pagar’ entre governs per ‘deixar sortir i entrar’. ‘A mi m’acusen de traficar a mig món i no tinc gens d’interès econòmic’, ha concretat Camps, que defensa que en comptes d’aquestes mesures s’ha d’apostar per ‘rescatar’ les polítiques de cooperació. En aquest sentit, Camps confia que el govern de Pedro Sánchez actuarà en aquesta línia tot i que reconeix que a hores d’ara, com a ONG, no tenen un interlocutor amb l’executiu espanyol.
El director de Proactiva Open Arms, denuncia també que els diferents governs han aconseguit que no hi hagi ONGs treballant al Mediterrani, quan mesos enrere havien estat fins a una 12 de vaixells dedicats a rescatar persones. ‘No volen testimonis’ i per això creu que les ONG ‘més que enemics’, han estat ‘l’objectiu’. Per Camps, s’ha parlat més de les ONG que del problema. En canvi Camps recorda que a 600 milles de Barcelona s’està morint gent i no se sap el nombre d’embarcacions perdudes. Per això, creu que cal intentar ‘mediatitzar’ el conflicte.
Tot i aquesta situació, Camps és optimista i confia a poder tornar a sortir d’aquí a un parell de setmanes. L’activista recorda que és el vaixell que més inspeccions passa. ‘Ara buscaran faltes d’ortografia a la fitxa tècnica’, fa broma Camps. De moment, el seu vaixell està aturat a Barcelona pendent d’una resolució de la marina mercant i preparant la propera missió al Mediterrani.