12.07.2020 - 14:36
|
Actualització: 12.07.2020 - 20:29
La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Magda Campins, creu que a Catalunya caldrien ‘més de dos mil rastrejadors’ i que ‘no pot ser que només n’hi hagi cent cinquanta’. Campins ha proposat, en declaracions a RAC1, que els hospitals ajudin al Departament de Salut a rastrejar els casos de coronavirus: ‘Els hospitals –ha ofert– podem ajudar a fer aquest rastreig amb professionals. Els casos que detectem, podríem fer-ne el rastreig dels contactes. Ho vam proposar al Departament de Salut fa cinc dies i no hem rebut resposta.’
A parer seu, que un centenar de persones facin el seguiment dels contactes és ‘absolutament insuficient’: ‘S’hauria de ser molt més àgil per a formar gent per a fer això. No cal que siguin epidemiòlegs, ho pot fer qualsevol persona que rebi uns consells bàsics.’ L’epidemiòloga creu que, potser, fa un parell de mesos ‘vam pecar d’il·lusos’ en pensar que aquests brots no es produirien.
El sistema de vigilància i el rastreig de casos, en la seva opinió, és ‘totalment insuficient’: ‘La detecció de casos es fa correctament perquè es poden fer proves a les persones amb símptomes, però preocupa moltíssim aquesta qüestió.’ Campins diu contundentment: ‘No pot ser que amb els rebrots que tenim només hi hagi cent cinquanta o cent vuitanta persones fent rastrejos. Hauria d’haver-hi més de dos mil rastrejadors per a donar resposta a la situació d’ara i a la que pot venir, que és més de la que tenim ara’. A més, l’epidemiòloga ha subratllat que quan arribi la grip, serà una època ‘molt complicada’ perquè la simptomatologia de les dues malalties és semblant però tenen un comportament molt diferent epidemiològicament.