10.08.2022 - 21:40
Proposar al congrés espanyol una llei que reguli la situació administrativa dels immigrants i refugiats a fi que puguin aconseguir un permís de residència i treball. Aquest és el principal objectiu de la campanya #RegularitzacióAra, en la qual participen diverses organitzacions antiracistes, com ara el Sindicat de Venedors Ambulants. Ara afronten la recta final de la campanya i han d’aconseguir, abans del 23 de setembre, 500.000 signatures per a formular una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). De moment, els en falten 300.000, però no ho donen per perdut i asseguren que lluitaran perquè la regularització sigui una realitat.
L’entitat diu que la campanya és important, d’entrada, pel respecte als drets fonamentals: “La irregularitat significa trobar-se en una situació de vulneració de drets permanents: manca de drets laborals, possible explotació laboral, tràfic de persones i explotació sexual i exclusió dels serveis públics, com ara l’educació i la sanitat.” Lamine Sarr, portaveu de la campanya i membre del Sindicat de Venedors Ambulants, valora positivament la rebuda que ha tingut, sobretot a Barcelona, que és la ciutat on s’han recollit més signatures. “Tots els col·lectius fem bona feina. Les 500.000 signatures ens serviran per a arreglar la situació de les persones que no tenen papers i fer conèixer la seva situació”, explica en declaracions a VilaWeb.
Segons l’entitat, la regularització també permetrà de posar-los al centre del debat: “Si no existim administrativament ni estatísticament, no es pot generar cap mena de política pública que respongui a les nostres necessitats. Ja no volem polítiques en termes de persecució i organització.” I destaca que també serà un exercici de memòria i reparació històrica: “Molts dels països dels quals provenen els immigrants han estat o són espoliats dels recursos naturals per empreses de l’estat espanyol, cosa que genera economies de dependència i societat empobrides.”
El text que han redactat proposa de modificar la llei d’estrangeria espanyola: “És el nostre gran enemic i hem de lluitar-hi en contra”, diu Sarr. Si aconsegueixen les 500.000 signatures i el suport d’una majoria parlamentària, podran presentar una esmena per a modificar la norma.
En l’àmbit polític, Sarr també valor positivament la rebuda. Malauradament, la previsió no és bona: “Ens falta més de la meitat de signatures. Si la gent no s’hi anima, al setembre no les haurem aconseguides”. I afegeix: “Els mitjans de comunicació tenen un rol important per a sensibilitzar sobre la nostra situació. Mig milió de signatures és molt poc. Si tots els afiliats dels partits polítics d’esquerres hi participen, ens ajudaran que la ILP avanci. Tota la població hi té un rol important.”
A part de recollir signatures presencialment, també en recullen mitjançant plataformes en línia, com per exemple Esenciales i Wikizens. I si al setembre no les han aconseguides, tindran una pròrroga fins al novembre.