Engeguen una campanya per a finançar una obra teatral sobre Salvador Puig Antich

  • Amb aquest projecte es vol difondre la història del jove antifeixista, reparar la injustícia del crim d’estat i reclamar la veritat

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
05.06.2024 - 13:00
Actualització: 05.06.2024 - 13:01

La presó Model de Barcelona, un dels símbols principals de la repressió política del franquisme, es convertirà en un espai de memòria i reparació gràcies al teatre. Al novembre s’hi estrenarà l’espectacle Puig Antich, cas obert, amb motiu del cinquantè aniversari de l’assassinat del jove anarquista i antifeixista. L’obra vol difondre la història de Salvador Puig Antich, reforçar els valors democràtics de la societat, reobrir el cas gràcies al teatre, reparar la injustícia del crim d’estat i reclamar la veritat. “A Salvador Puig Antich li van vulnerar el dret de defensa i li van prendre la paraula; amb aquesta peça li volem tornar a donar la paraula i restablir els seus drets”, diuen els organitzadors.

L’obra es basa en el llibre Salvador Puig Antich, cas obert. La revisió definitiva del procés, del periodista Jordi Panyella, i comptarà amb la dramatúrgia de Mercè Sarrias, la direcció de Jordi Pérez Solé i la interpretació de Marc Pujol, Carme Sansa i Bàrbara Roig. La producció executiva va a càrrec de l’empresa cultural la Dramàtica. L’equip ha activat una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo, que servirà per a fiançar el projecte i amb què hom pot obtenir una invitació.

Els promotors destaquen que l’obra serà un dels actes teatrals, culturals, morals i democràtics més importants de la temporada vinent. Formarà part dels actes centrals commemoratius del Memorial Democràtic i serà programada del 4 al 9 de novembre a la Model de Barcelona. El nombre de funcions serà limitat, no hi haurà entrades a la venda i l’accés de públic es restringirà exclusivament als qui tinguin invitació.

Com s’estructurarà l’obra de teatre?

L’obra es nodreix bàsicament del llibre de Panyella, però va acompanyada de tota una recerca amb testimonis, el sumari original, escrits de Puig Antich, material audiovisual i bibliogràfic i el suport de les germanes de Puig Antich.

S’han desenvolupat unes quantes escenes partint de tres eixos. En primer lloc, la reobertura el cas, que consisteix a deixar al descobert les irregularitats del judici injust que condemnà Puig Antich. En segon lloc, la recuperació de la memòria a les acaballes del franquisme, “un moment en què s’entreveia l’esperança d’un canvi social i democràtic, a través de la figura involuntàriament icònica de Puig Antich i el record que avui en guarden els qui hi tenien un vincle més íntim”. I, finalment, reviure les últimes setmanes, dies i hores, des que va ser capturat fins al moment de l’execució, passant pel judici i la condemna.

“També s’escenificarà el Salvador real, donant-li la paraula. L’espectador no trobarà un Salvador idealitzat sinó un ésser viu amb totes les virtuts i els defectes, un personatge rebel, controvertit, encantador, ple d’anhels i contradiccions, el darrer garrot vil d’un règim que agonitzava i que va trasbalsar la societat de tal manera que encara avui el dol és inesborrable”, expliquen en un comunicat.

L’equip creatiu de l’obra, d’esquerra de dreta: Jordi Panyella, Jordi Pérez, Helena Moliné, Marc Pujol i Mercè Sarrias.

Com podeu participar en la campanya de Goteo?

La campanya de micromecenatge de Goteo ja ha començat. Entre les recompenses pel fet de col·laborar amb el projecte, hi ha invitacions, el cartell numerat i signat per l’equip, l’assistència a un assaig, al col·loqui o al sopar de cloenda, i el llibre dedicat per l’autor. També la possibilitat de ser entitat col·laboradora o patrocinador oficial de l’espectacle, entre més opcions. Cada aportació té una desgravació fiscal entre el 35% i el 80%.

També s’ha obert el procés per a dur l’espectacle a més teatres dels Països Catalans. Alhora, es vol facilitar que arribi a estudiants de secundària i universitat. “En la mesura de les possibilitats, s’oferiran funcions accessibles respectuoses amb la diversitat funcional per posar la cultura a l’abast de tothom utilitzant serveis com la subtitulació, l’audiodescripció i la llengua de signes”, diuen els organitzadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor