21.02.2024 - 17:08
|
Actualització: 21.02.2024 - 18:16
El govern ha començat una campanya a les xarxes socials amb motiu de la crisi de la sequera que ha causat molta polèmica. En un vídeo amb infografies, el govern diu que Catalunya ja no dependrà de la pluja l’any 2030, i que en la Regió Metropolitana de Barcelona, actualment, ja es produeix la meitat de l’aigua. A més, diuen que moltes de les inversions planificades permetran de ser autosuficients i no dependre de la pluja. Uns quants missatges han indignat tota mena d’usuaris de la xarxa, inclosos polítics, ecologistes i experts, que es queixen que el missatge és erroni i esbiaixat.
Un dels més crítics ha estat Antoni Turiel, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC. En un piulet, expressa: “No em puc creure que es diguin burrades com aquestes. És real, aquest compte, o és una paròdia? Algú sap com funcionen els ecosistemes? Els boscos? L’agricultura? Com es pot arribar a dir una bajanada semblant. Me’n faig creus.”
No em puc creure que es diguin burrades com aquestes. "Catalunya ja no dependrà de la pluja el 2030".
És real aquest compte o és un paròdia?
Algú sap com funcionen els ecosistemes? Els boscos? L'agricultura?
Com es pot arribar a dir una bajanada semblant. No dono crèdit… https://t.co/5JR1gY6glP
— Antonio Turiel (@amturiel) February 20, 2024
L’entitat Greenpeace qualifica de barbaritat el missatge del govern: “Només mostra una ignorància desoladora o un menyspreu letal contra els agricultors i els ecosistemes.” Per això exigeix que es retirin els missatges i una rectificació.
Decir que Catalunya no dependerá de la lluvia en 2030 es una barbaridad que solo muestra una ignorancia desoladora o un desprecio letal contra los agricultores y los ecosistemas.
Exigimos la retirada de estos mensajes y una rectificación inmediata.@aiguaesvida https://t.co/FbQfT5TvbI— Greenpeace España (@greenpeace_esp) February 21, 2024
Dani Cornellà, diputat de la CUP, considera que aquesta mena de campanyes fan que ningú no entengui res. “Catalunya, els seus rius i aqüífers, la ciutadania, els ecosistemes, els boscos, els camps… sempre dependran de la pluja!”, comenta. I afegeix: “Entre ‘la pluja no cau del cel’ i ‘Catalunya ja no dependrà de la pluja el 2030’, no podien fer una campanya pitjor.”
😳 Catalunya, els seus rius i aqüífers, la ciutadania,els ecosistemes, els boscos, els camps… sempre dependran de la pluja!
Amb campanyes així afavoreixen que ningú entengui res!
❌️ Entre la pluja no cau del cel i Catalunya ja no dependrà de la pluja el 2030, pitjor… https://t.co/w4YjQemdMZ— Dani Cornellà #Independència #EcoSocialisme (@danicornella) February 21, 2024
La ramadera Imma Puigcorbé, membre de la Plataforma Pagesa, l’organització que va encapçalar les manifestacions del sector i, ara, les negociacions, evidencia que la campanya tan sols s’ha fet en clau barcelonina. “1. Catalunya només és Barcelona. 2. L’agricultura i la ramaderia ens importen poc. Pagesos, ja us ho fareu”, comenta en un piulet.
1.Catalunya només és Barcelona
2. L’agricultura i la ramaderia ens importen poc. Pagesos ja us ho fareu.De veritat que cada dia anem a pitjor😔 https://t.co/3cMuOWjadX
— Imma Puigcorbé (@immaps) February 20, 2024
L’entitat Justícia Alimentària també ho ha criticat: “No es pot promoure el mite que Catalunya ja no dependrà de la pluja el 2030. Catalunya, i qualsevol terra fèrtil, vol i voldrà pluja. L’aigua (també l’aigua de la pluja) és vida”.
Hola, @govern.
No es pot promoure el mite que Catalunya ja no dependrà de la pluja el 2030.
Catalunya, i qualsevol terra fèrtil, vol i voldrà pluja.
L'aigua (també l'aigua de la pluja) és vida. @aiguaesvida https://t.co/NTE5wJCKBU
— Justicia Alimentaria (@JusticiaAliment) February 21, 2024
No és la primera campanya polèmica amb motiu de la sequera. Fa uns mesos, ja se’n va viure una altra amb el missatge “L’aigua no cau del cel”.