En què consisteix la campanya en favor del català que defensa Pere Arquillué en un vídeo viral?

  • L'actor es proposa de mantenir el català en totes les converses durant vint-i-un dies i evitar de canviar al castellà

VilaWeb
Pere Arquillé, en un moment del vídeo.

Redacció

29.11.2024 - 13:07
Actualització: 29.11.2024 - 13:21

En les darreres hores s’ha viralitzat un vídeo de l’actor Pere Arquillé parlant d’una campanya en favor del català. L’actor explica que es compromet a fer un petit repte: parlar en català amb tothom durant vint-i-un dies seguits. És a dir, mantenir el català en totes les converses i evitar de canviar-se al castellà sempre que sigui possible.

“Del color de pell que sigui, és igual com vagi vestit, vingui d’on vingui”, explica en el vídeo. “Primer, parlar català, amb tothom: als forns, als bars, en un restaurant… Per mi això no és un repte obligatori, no ho faig obligatòriament. Ho faig perquè em sembla que també és donar una oportunitat a aquella gent que el vol aprendre”, destaca Arquillé. En què consisteix exactament aquesta campanya que impulsa l’actor de la mà de l’Ajuntament de Terrassa, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Generalitat de Catalunya?

En què consisteix el desafiament?

El desafiament de parlar vint-i-un dies en català sorgeix del col·lectiu Mantinc el català. Segons els experts, aquest és el temps per a modificar el costum de la llengua. Per això es demana als seus ciutadans que durant tres setmanes parlin en català d’entrada amb tothom i a tot arreu. El propòsit és fer reflexionar sobre aquest fet i conscienciar que no mantenir el català pot ser letal per a la supervivència de la llengua.

Arquillé explica que hi ha molta gent que entén el català, però que encara no el parla. “Hi ha moltes vegades que comences parlant en català i l’altre et contesta en castellà. Si realment veus que no l’entén ni el parla, doncs no passa res. Es canvia i ja està. Però mirar d’entrada sempre parlar en català. Només són vint-i-un dies”, comenta. I anima tothom a participar-hi: “Una llengua és viva si la fem servir. I sembla que últimament anem una mica pel pedregar”.

Segons la Plataforma per la Llengua, l’hàbit dels catalanoparlants de canviar de llengua també contribueix a residualitzar el català. Tal com apuntava l’Informe CAT 2021, a Catalunya vuit de cada deu catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà. L’InformeCAT 2024 mostra que a Catalunya només un 12,1% dels joves parlen únicament el català com a llengua habitual i que a les Illes Balears només el 27,3 % dels residents parlen sempre en català amb la família. Als caus i esplais de Catalunya, un àmbit tradicionalment molt catalanoparlant, només són en català el 53% de les converses entre els infants.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor