29.11.2024 - 13:07
|
Actualització: 29.11.2024 - 13:21
En les darreres hores s’ha viralitzat un vídeo de l’actor Pere Arquillé parlant d’una campanya en favor del català. L’actor explica que es compromet a fer un petit repte: parlar en català amb tothom durant vint-i-un dies seguits. És a dir, mantenir el català en totes les converses i evitar de canviar-se al castellà sempre que sigui possible.
“Del color de pell que sigui, és igual com vagi vestit, vingui d’on vingui”, explica en el vídeo. “Primer, parlar català, amb tothom: als forns, als bars, en un restaurant… Per mi això no és un repte obligatori, no ho faig obligatòriament. Ho faig perquè em sembla que també és donar una oportunitat a aquella gent que el vol aprendre”, destaca Arquillé. En què consisteix exactament aquesta campanya que impulsa l’actor de la mà de l’Ajuntament de Terrassa, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Generalitat de Catalunya?
L’actor Pere Arquillué ens planteja un repte: que cadascú parli en català a tothom durant 21 dies.
👉 Us hi apunteu?@AjuntaMartorell @fesmartorell @bibliotequesXBM @BibliotequesBCN @cpnlcat pic.twitter.com/dTGZkI62wA
— Biblioteca Martorell (@bibmartorell) November 25, 2024
En què consisteix el desafiament?
El desafiament de parlar vint-i-un dies en català sorgeix del col·lectiu Mantinc el català. Segons els experts, aquest és el temps per a modificar el costum de la llengua. Per això es demana als seus ciutadans que durant tres setmanes parlin en català d’entrada amb tothom i a tot arreu. El propòsit és fer reflexionar sobre aquest fet i conscienciar que no mantenir el català pot ser letal per a la supervivència de la llengua.
Arquillé explica que hi ha molta gent que entén el català, però que encara no el parla. “Hi ha moltes vegades que comences parlant en català i l’altre et contesta en castellà. Si realment veus que no l’entén ni el parla, doncs no passa res. Es canvia i ja està. Però mirar d’entrada sempre parlar en català. Només són vint-i-un dies”, comenta. I anima tothom a participar-hi: “Una llengua és viva si la fem servir. I sembla que últimament anem una mica pel pedregar”.
Segons la Plataforma per la Llengua, l’hàbit dels catalanoparlants de canviar de llengua també contribueix a residualitzar el català. Tal com apuntava l’Informe CAT 2021, a Catalunya vuit de cada deu catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà. L’InformeCAT 2024 mostra que a Catalunya només un 12,1% dels joves parlen únicament el català com a llengua habitual i que a les Illes Balears només el 27,3 % dels residents parlen sempre en català amb la família. Als caus i esplais de Catalunya, un àmbit tradicionalment molt catalanoparlant, només són en català el 53% de les converses entre els infants.