20.11.2020 - 13:30
|
Actualització: 20.11.2020 - 13:33
Les tretze cambres de comerç del Principat i els seus plenaris han demanat als grups parlamentaris que aprovin per lectura única el projecte de llei de cambres abans de la fi de la legislatura, ja que de no ser així haurien d’esperar a la primavera per a tornar a presentar al parlament la iniciativa legislativa que ha de donar a les cambres major representativitat i noves vies de finançament. Ho han demanat en un acte unitari a la Llotja de Mar, on han precisat que els terminis són tan justos que cal una tramitació per lectura única en els dos darrers plens de la legislatura: el del 2 i 3 de desembre i el del 15, 16 i 17 del mateix mes.
El president del Consell de Cambres de Catalunya, Joan Canadell, ha justificat la urgència per a poder ‘tancar aquest capítol’ i tenir un marc estable que els doni representativitat i finançament, ja que per ara no reben cap recurs públic que no estigui destinat a un projecte concret, fet que deixa fora serveis que s’ofereixen com els de consulta o orientació a empresaris. Canadell ha remarcat la feina feta durant els darrers divuit mesos, sobretot a partir de la pandèmia, i ha animat a pensar en les accions que podrien dur a terme amb millors eines.
Segons que ha dit, la llei té garantida l’aprovació perquè JxCat i ERC ja n’han compromès el vot a favor i la CUP l’abstenció, tot i que ha deixat a l’aire la incògnita sobre el sentit del vot del PDECat, que altres cops han votat diferent de la resta del grup de JxCat. De totes maneres, ha dit que no s’entendria un vot en contra dels quatre diputats demòcrates, ja que la proposició de llei que es votarà és la mateixa que va treballar l’ex-consellera d’Empresa Àngels Chacón –ara candidata a la presidència de la Generalitat del PDECat– amb l’única modificació d’un article per a excloure la possibilitat que les cambres puguin ser considerades agents socials, un moviment per a tranquil·litzar les patronals Foment del Treball i PIMEC, i els sindicats CCOO i UGT; que hi han fet campanya en contra.
En aquest mateix sentit, Eduard Borràs, secretari general del Consell de Cambres, ha avisat d’intents d’influir sobre els diferents grups parlamentaris perquè dilatin el procés legislatiu portant la proposició de llei al Consell de Garanties Estatutàries. ‘Des de les cambres no entendrem que els grups parlamentaris cedeixin a pressions sense fonaments. El perjudici que es causaria seria greu per les cambres, però també de les empreses que representen’, ha avisat.
Defensen que és plenament constitucional
El rebuig manifestat per les patronals –que han arribat a catalogar la llei d’inconstitucional dient que dóna una representativitat a les cambres que no els correspon– és difícil d’entendre per a Canadell. Segons que ha dit, poden tenir por que “si les cambres anem bé, potser les patronals no són tan necessàries”, però segons ell no té sentit, ja que “hi ha un espai per a les cambres i un altre per a les patronals, i com més ben representades estiguin totes dues, millor pels empresaris”. També ha reflexionat sobre la possibilitat que tot plegat sigui una qüestió d’interessos polítics perquè, per exemple, a les eleccions de la Cambra de Barcelona també s’hi van presentar candidatures amb l’aval de les patronals, però van quedar ensorrades per la majoria absoluta d’Eines de país.
Així mateix, el president de la Cambra de comerç de Terrassa, Ramon Talamàs, ha negat que es pugui vincular l’hostilitat al debat sobiranista, ja que, segons que ha dit, es tracta una petició unitària de les tretze cambres de comerç i els seus plenaris, on hi ha una gran pluralitat ideològica, que va més enllà de l’independentisme de Canadell i l’òrgan de govern de la Cambra de comerç de Barcelona.
El secretari general del Consell de Cambres ha estat l’encarregat de defensar que la llei és plenament constitucional, desmentint punt per punt les acusacions fetes per algunes patronals. Borràs ha dit que el Tribunal Constitucional espanyol ja ha deixat clar en dues ocasions que les cambres poden representar els empresaris en òrgans institucionals, més enllà de tenir una funció “purament administrativa”. A més, ha recordat que el procediment d’aprovació de llei per lectura única és constitucional, com ja va avalar el Tribunal Constitucional el 2017, sempre que hi hagi un termini de presentació d’esmenes. “Ningú no pot sostenir que la llei de cambres sigui inconstitucional si no és que falta directament a la veritat”, ha deixat clar.
Els presidents de les cambres de comerç han admès que aquesta fórmula de tramitació no és la idònia, però han dit que és l’única que permet de salvar el projecte, pendent d’aprovar des del 2015, quan expirava el termini perquè les autonomies haguessin aprovat la normativa cameral bàsica estatal al seu territori. “Només pretenem fer allò que ja han fet gairebé totes les comunitats autònomes. És trist”, ha dit Canadell.