Cambray diu que el nou acord pel català protegeix jurídicament les direccions de les escoles

  • El secretari de política lingüística del govern diu que l'acord permetrà que els estudiants surtin de l'escola dominant les llengües oficials

VilaWeb
Redacció / ACN
25.05.2022 - 11:29
Actualització: 25.05.2022 - 11:32

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha assegurat al parlament que l’acord pel català a l’escola servirà per a “protegir jurídicament les direccions i els mestres davant d’una sentència que és una aberració pedagògica”, en referència a la imposició per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 25% de castellà als centres educatius.

Cambray ha dit que els projectes lingüístics han de tenir un reflex real dins les aules i que els mestres no poden triar amb quina llengua fan classe. En dues preguntes parlamentàries, PP i Ciutadans han advertit Cambray que pot incórrer en un delicte de desobediència al TSJC si no fa que el castellà sigui vehicular, cosa que el conseller no ha volgut concretar.

En resposta a una pregunta de Ciutadans, Cambray ha demanat al partit espanyolista que deixi en pau les escoles i ha assegurat que fins que Ciutadans no va entrar a la política catalana, la llengua no havia estat un problema. “El problema són vostès”, ha etzibat al diputat Nacho Martín Blanco.

Els estudiants sortiran de l’escola dominant les llengües oficials

El secretari de política lingüística del govern, Xavier Vila, ha dit que amb el nou acord lingüístic impulsat per ERC, Junts, PSC i comuns “el català serà el centre de gravetat a les aules“. En una entrevisa a El Matí de Catalunya Ràdio, ha explicat que l’objectiu final és que els estudiants surtin de l’escola dominant les dues llengües oficials –tres, en el cas de la Vall d’Aran– i també d’altres, com per exemple l’anglès. En aquest sentit, subratlla que el nou marc permetrà lligar els usos lingüístics als aprenentatges finals de l’alumnat, que estaran també més “endreçats”.

Vila ha recordat que hi ha una part dels parlamentaris que no han donat suport a la llei i que ho han fet per motius diferents, en alguns casos perquè “volen fer desaparèixer el català” i en altres perquè consideren que no es blinda el model. El secretari ha demanat tenir en compte que no tots els centres són iguals i que s’ha de tenir “marge de cintura” per adaptar-se a les seves necessitats.

En tot cas, ha subratllat que l’escola és l’únic lloc on una part substancial dels nens i nenes aprenen la llengua i, per tant, “ha de ser un lloc protegit amb el català al centre”. També ha recordat que hi pot haver alumnes d’orígens diferents. “El que estem fent és un sistema flexible”, ha insistit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor