La Cambra de Comerç alerta del dèficit de finançament en l’educació pública i la manca de professors a Catalunya

  • La Cambra de Comerç de Barcelona diu que la despesa per alumne en centres públics ha d’augmentar d'un 11,5% per convergir amb els països europeus

VilaWeb

ACN

15.03.2023 - 17:12
Actualització: 15.03.2023 - 21:18

La Cambra de Comerç de Barcelona ha alertat avui del dèficit de finançament en l’educació pública i la manca de professorat a Catalunya. Segons els indicadors de Progrés i Benestar, el dèficit de despesa en educació pública no universitària en termes comparatius amb Europa es va situar entorn dels 630 milions d’euros l’any 2019, tot i que li correspondria una despesa pública per estudiant en centres públics de 6.846 euros, un 11,5% més. Pel que fa a la manca de professorat, Catalunya és l’indret de l’estat espanyol –després de Madrid– amb un nombre mitjà d’alumnes no universitaris en centres públics per professor més elevat (11,6 el 2019), una xifra que hauria d’augmentar per convergir amb la mitjana espanyola.

Les dades de la Cambra també fan referència a la sobrequalificació universitària, que diuen que minimitza el retorn social de la inversió pública en educació. També que presenta una elevada polarització formativa, un factor que podria explicar, en part, els elevats nivells de desigualtat salarial en comparació amb la majoria de països europeus. Concretament, la taxa d’abandonament prematur dels estudis a Catalunya se situa en el 14,8% el 2021, clarament superior al 10,2% del nucli europeu.

“Malgrat l’elevada despesa en educació universitària per part del sector públic a Catalunya, el mercat laboral no és capaç d’absorbir tot l’augment de la població activa amb estudis superiors”, sosté. De resultes d’això, el percentatge de sobrequalificació universitària juvenil (ocupats entre 25 i 34 anys amb estudis universitaris en llocs de treball que requereixen un nivell de formació inferior) és sistemàticament molt superior a l’estat espanyol (35,3% el 2019) en comparació amb el nucli d’Europa (23,9%).

En relació amb el pressupost de la Generalitat del 2023, tot i que és previst un increment de la despesa en educació, la Cambra avisa que ho fan a partir d’una magnitud inferior a la del conjunt del pressupost, i assenyala que s’ha d’apostar de forma decidida per millorar la qualitat de l’ensenyament públic. Concretament, en els pressupostos del 2020, 2022 i 2023 (l’any 2021 es van prorrogar) s’han registrat increments del 6,9%, el 15,6% i el 4,1%, respectivament. L’increment previst de la despesa en educació el 2023 és inferior a l’augment de la despesa consolidada del conjunt del sector públic (7,6%).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor