Òmnium i la Cambra de Comerç signen un conveni per fomentar l’ús del català a les empreses

  • Es treballarà per identificar les dificultats que frenen l’ús del català a les empreses i els comerços i desenvolupar eines que contribueixin a cobrir-les

VilaWeb

Redacció

12.02.2022 - 17:43
Actualització: 12.02.2022 - 18:43

Òmnium Cultural i la Cambra de Comerç de Barcelona han signat avui un conveni de col·laboració amb la finalitat d’impulsar l’ús del català a les empreses i el comerç. L’acord, formalitzat avui a la Llotja de Mar per la presidenta de la Cambra, Mònica Roca i Aparici, i el president en funcions d’Òmnium, Jordi Cuixart, recull el compromís de totes dues entitats perquè les empreses amb establiments a Catalunya facin del català la seva llengua.

Totes dues entitats s’han compromès a impulsar accions i estratègies per afavorir l’ús del català i han acordat d’activar una campanya conjunta per a difondre la llengua catalana a les empreses i els comerços. En un comunicat, han expressat la seva preocupació pel retrocés de la llengua a les empreses i el procés de substitució lingüística del català pel castellà en l’entorn comercial, tant al petit comerç com als grans establiments. En aquest sentit, s’estudiarà d’engegar accions de comunicació, difusió i formació per a ajudar empreses i comerços a implantar el català i per a augmentar-ne l’ús en el dia a dia.

Les dificultats que frenen l’ús del català

Paral·lelament, es treballarà per identificar quines són les dificultats que frenen l’ús del català a les empreses i els comerços i desenvolupar eines que contribueixin a cobrir-les. Entre aquestes eines, es posaran a disposició dels establiments documents, contractes, plantilles i més documentació que de vegades és difícil de trobar en català perquè la incorporin als seus procediments.

El conveni, amb una durada de dos anys, fa una crida a les empreses de Catalunya a incorporar el català com a llengua d’ús habitual en les seves relacions internes i amb proveïdors i clients, i preveu la creació d’una comissió de treball i seguiment. “La societat civil i l’empresa és coresponsable de la defensa dels drets lingüístics i d’aconseguir que el català deixi de ser una llengua minoritzada”, ha subratllat Cuixart.

El català, en retrocés a les empreses

La regressió en l’ús del català i la progressiva substitució pel castellà en àmbits diversos de la societat es constata a les Enquestes d’Usos Lingüístics de l’IDESCAT. Respecte de les empreses, segons el darrer sondatge, publicat el 2018, l’any 2003 l’ús del català al petit comerç era del 47,3%, xifra que es redueix al 37,8% el 2018.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem