21.08.2019 - 10:31
|
Actualització: 22.08.2019 - 09:19
La vice-presidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha dit a la Cadena SER que l’Open Arms s’arrisca a sancions fins de 901.000 euros que li pot imposar la Marina Mercant espanyola, dependent del Ministeri de Foment, per haver salvat migrants. Calvo ha dit que la llicència de l’Open Arms és per a repartir ajuda humanitària, però que ‘no té permís per a fer salvaments’. ‘Ho sap el capità, tots estem obligats a complir la llei i tots sabem què podem fer i què no podem fer’, ha manifestat. Des de les Canàries, la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, ha insistit en el missatge de Calvo: ‘Si ha infringit la normativa espanyola que ningú no dubti que actuarem en conseqüència.’
El fundador d’Open Arms, Òscar Camps, ha reaccionat amb ironia preguntant-se si Calvo parla pel seu compte o bé Matteo Salvini n’és el ventríloc.
A menudo no sé si habla ella de verdad o Salvini es el ventrílocuo. https://t.co/r4jdqFv7yr
— Oscar Camps (@campsoscar) August 21, 2019
A finals de juny el director general de la Marina Mercant espanyola, Benito Núñez Quintanilla, va enviar una carta al capità de l’Open Arms on l’amenaçava amb sancions de fins a 901.000 euros o 300.000 euros si rescatava al Mediterrani sense autorització dels estats. La carta, deia que ‘no es podran fer operacions de recerca i salament, en tant que no tingui la conformitat de l’autoritat responsable de la regió de recerca i salvament (zona SAR) on es navegui, i sempre sota la coordinació d’aquesta autoritat’.
Així mateix, també els prohibia de ‘fer navegacions amb el propòsit’ de fer tasques de salvament ‘o altres activitats que derivin amb tota probabilitat d’aquestes operacions’ si no tenen permisos de les autoritats corresponents, és a dir, d’Itàlia o Malta.
El dret marítim obliga a totes les embarcacions a auxiliar persones en perill al mar, motiu pel qual el director general de la Marina Mercant matisava que les operacions de salvament ‘de caràcter espontani o ocasional amb motiu de la navegació normal del vaixell estaran subjectes al compliment del que disposa la normativa internacional o nacional’. La clau, però, és la interpretació d’aquest caràcter espontani o ocasional, que la carta no precisava.
El buc militar espanyol està ‘en disposició’ d’anar a Lampedusa
Calvo s’ha felicitat que finalment la fiscalia italiana hagi ordenat el desembarcament del vaixell aquesta nit a Lampedusa i ha subratllat que el govern espanyol ha ‘treballat en tot moment’ i ha estat en contacte amb el seu homòleg italià per ‘trobar una sortida a la crisi humanitària’. ‘És un problema que no ha generat Espanya però ens hem responsabilitzat per ser embarcació de pavelló espanyol’, ha afegit.
Sobre el buc de l’armada espanyola que va sortir ahir a la tarda de Rota per anar a recollir els migrants, ha dit que està ‘en disposició’ d’anar fins a Lampedusa si finalment s’acorda el repartiment de persones pactat entre sis països europeus. Abans, però, la vice-presidenta diu que cal esperar a veure quina decisió prenen les autoritats italianes.