26.10.2022 - 11:07
|
Actualització: 26.10.2022 - 11:49
Fa massa calor per ser a final d’octubre. Aquest any és un dels més càlids que es recorden. Hi ha diverses causes que expliquen aquest fenomen, però n’hi ha una de molt sorprenent, que ha revelat avui el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat): l’explosió del volcà submarí Hunga Tonga a l’oceà Pacífic, a Oceania, a més de 15.000 quilòmetres de distància del nostre país.
El 15 de gener, l’Hunga Tonga va originar un tsunami amb sis víctimes mortals i una pertorbació a la pressió atmosfèrica, que va tenir efecte a tot al món. Segons el Meteocat, aquesta pertorbació va ser detectada per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA).
Així mateix, el tsunami de l’Hunga Tonga ha causat efectes sobre el clima, segons un estudi publicat recentment. El Meteocat ho explica en un enfilall a Twitter: “L’Hunga Tonga, un volcà submarí, va injectar a l’estratosfera fins a 150 milions de tones de vapor d’aigua que augmenten l’efecte d’hivernacle. Estudis recents quantificarien en dècimes de graus centígrads l’escalfament causat, contribuint en part a l’anomalia tèrmica d’aquest 2022.”
📝 El 15 de gener, l'explosió del volcà submarí Hunga Tonga al Pacífic sud va generar un tsunami amb 6 víctimes mortals i una pertorbació en la pressió atmosfèrica que va fer la volta al món, detectada també per la #XEMA. Ara, sembla que hauria tingut efectes en el clima 👇 pic.twitter.com/wS01oGx5Bw
— Meteocat (@meteocat) October 25, 2022
El Servei Meteorològic també explica que les erupcions volcàniques poden tenir l’efecte contrari: “Quan les erupcions volcàniques prop de l’equador injecten molts gasos i aerosols a l’estratosfera fan augmentar la radiació solar reflectida pel planeta i baixa la temperatura a la superfície.” I posen d’exemple l’erupció del volcà Pinatubo a les Filipines el 1991, que va causar un refredament planetari de mig grau centígrad.