29.10.2021 - 21:50
Com cada any per aquestes dates, ja és a la venda l’edició d’enguany del popular almanac Calendari dels pagesos. És la publicació catalana més antiga que s’edita de manera ininterrompuda: no s’ha deixat de fer mai d’ençà del 1861. Amb cent seixanta-un anys d’història, cada tardor els lectors poden trobar en les seves pàgines la saviesa popular sobre agricultura, astronomia, cultura i tradicions catalanes.
La Roda Perpètua pronostica un any molt fèrtil
Un dels al·licients del Calendari dels pagesos és la Roda Perpètua, que es reprodueix a la portada. Va ser ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del Temple de Perpinyà, l’any 1617. Serveix per a pronosticar quins anys seran fèrtils i quins no, i respecte del cultiu, el 2022 serà molt fèrtil.
Aquesta publicació té el seu origen a la llibreria i impremta Casa Llorens, que era al costat del mercat de Santa Caterina de Barcelona, avui desapareguda. En aquell moment, Barcelona acabava d’enderrocar les muralles que la cenyien i donava pas al projecte de l’Eixample.
D’aleshores ençà, tot i l’agitació social o els moments històrics convulsos, mai no ha deixat d’editar-se. Fins i tot durant la guerra del 1936-1939 o en època franquista. Als primers anys de la dictadura, es va permetre de continuar fent la publicació en llengua catalana, però entre el 1941 i el 1975 se’n castellanitzaren els continguts, arran de la prohibició franquista de fer ús del català. Així, no va ser fins a la mort del dictador, que el Calendari dels pagesos va poder recuperar la llengua original.
Què trobareu al Calendari dels pagesos?
L’almanac d’enguany, a part d’incloure consells, un calendari de pràctiques agrícoles i un de fruites i verdures de temporada, també inclou les dates dels mercats setmanals i de les fires i festes majors dels municipis de Catalunya. A més, conté una poesia per a cada mes de l’any i el “Judici de l’any”, escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio, en què destaquen allò que ha passat enguany.
Però en aquesta edició també hi haurà diversos articles de temes d’actualitat. Entre més qüestions, hi trobarem una peça sobre els efectes del canvi climàtic en la natura i en l’agricultura, escrit pel meteoròleg Miquel Bernis; un altre sobre els refranys populars que expliquen canvis de temps, escrit per l’editor de la publicació, Joan Tomàs Bilbeny, o un sobre les pluges d’estels, de Joan Anton Català.
En la part central, els lectors podran trobar una secció titulada “Aprendre de l’ahir”, que vol reivindicar la represa de tradicions antigues com el cultiu de la vinya a Collserola que duu a terme la cooperativa l’Olivera.
En un món marcat per la immediatesa i la minimització del temps i la distància, el calendari dels pagesos aposta per un altre tarannà. Manté la seva essència i continua essent fidel al ritme que marquen els cicles de la natura: les sortides i postes de sol, la lluna, i ara també les dites i els refranys populars.