10.12.2024 - 21:40
|
Actualització: 10.12.2024 - 21:44
El primer de desembre, l’escriptora Tina Vallès anunciava, amb la publicació a Instagram d’un esbós de Picasso en què s’entreveu una dona que escriu, que començava el seu calendari d’advent particular. Hi reivindica la figura de vint-i-quatre dones catalanes del món de la literatura infantil i juvenil per rescatar-les de l’oblit.
Vallès explica que la idea va sorgir arran de la lectura del llibre Las Incursoras, d’Anna Garralón, en què l’autora recull les primeres dones de la literatura juvenil i infantil de tot el món. Però hi va trobar a faltar més autores catalanes. Per això, va començar a recopilar tota la informació que va trobar sobre literatura infantil i juvenil en català, i va demanar-se què podia fer per desenterrar aquestes dones de l’oblit: “Sempre que parlem de literatura infantil i juvenil, surten les mateixes dones”, diu. Tenia la idea de fer alguna cosa a llarg termini i, amb l’arribada del període d’advent, va pensar que era un bon moment per a fer conèixer al públic aquestes figures femenines.
Ver esta publicación en Instagram
Desenterrar de l’oblit no és fàcil
Vallès ha elegit vint-i-quatre dones nascudes fins al final de la guerra del 36-39, tret d’alguna excepció. Totes eren bibliotecàries, escriptores o il·lustradores, els tres pilars de la literatura infantil i juvenil, segons que explica Vallès. “Podria posar-ne moltes més, però he triat una mica de varietat”, diu. “La informació està molt dispersa, i més enllà dels noms més canònics, algunes dones són molt difícils de trobar, sobretot de saber quina cara feien”, subratlla.
Cada figura femenina que coneixem al calendari d’Instagram de Tina Vallès se’ns presenta amb un carrusel de deu fotografies: la primera és una fotografia de la protagonista del dia, però també hi veiem cobertes de llibres i il·lustracions de les seves obres.
Francisca Rius i Sanuy (1891-1967), dibuixant, pintora i il·lustradora, va la primera dona que van conèixer amb aquest calendari d’advent. I ara ja n’hi ha moltes més: Lola Anglada (1892-1984), narradora infantil i dibuixant que Vallès cataloga com a precursora d’aquest gènere literari; Àngels Garriga (1898-1967), pedagoga, mestra i escriptora; Pilar Bertran Vallès (1905-1998), primera directora de la biblioteca Popular de Manresa; o Joana Raspall (1913-2013), escriptora, lexicòloga bibliotecària; entre moltes més.
Però encara resten algunes caselles per obrir i dones per descobrir. Podeu conèixer-les a l’Instagram de Tina Vallès, que ens obsequiarà fins el dia 24 de desembre amb nous descobriments.
Ver esta publicación en Instagram
Més enllà del calendari d’advent
Vallès s’ha sorprès de l’interès que ha despertat la seva iniciativa: “Pensava que era una cosa que interessaria als qui sempre parlem d’això, que som un públic molt acotat; però veig que realment ha creat interès, i que la gent segueix i difon el que penjo.” Per exemple, diu que molta gent hi connecta gràcies a les imatges de les cobertes de llibres, que els fan viatjar al seu passat lector.
Per tot plegat, Vallès no vol que aquesta idea mori amb aquest calendari d’advent d’Instagram. “El calendari és molt temporal, però la idea és continuar investigant en aquest sentit i donar una mica de forma a la literatura infantil i juvenil escrita en català només per dones”, explica. Per ara, també podeu continuar descobrint noves figures rellevants del nostre passat literari als articles que publica a la secció que fa a la revista Serra d’Or. En el número de desembre, hi parla de la figura de Mercè Llimona, que també podeu conèixer al seu calendari d’advent particular.