[VÍDEO] Crit d’alerta per a salvar cal Macià, la casa familiar de Francesc Macià a Vallmanya

  • L'Ajuntament d'Alcarràs i la plataforma Salvem Casa Vallmanya cerquen suport de diverses administracions per a comprar l'immoble, restaurar-lo i convertir-lo en museu

VilaWeb
Arnau Lleonart
13.01.2021 - 21:50

Cal Macià, la casa familiar de Vallmanya on el president de la Generalitat Francesc Macià va passar llargues temporades, corre el perill d’esfondrar-se si no es reforma. És una masia del segle XVII catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) que fou propietat de la família d’Eugènia Lamarca i de Mier, muller de Macià, i que a la mort del seu pare –l’arquitecte Agapit Lamarca– va ser heretada pel matrimoni. Ara l’immoble es troba en molt mal estat, per la qual cosa la plataforma ciutadana Salvem Casa Vallmanya urgeix a l’administració que la compri a l’actual propietari, la reformi i la museïtzi per evitar de perdre’n el valor històric i patrimonial. Com a mostra dels problemes que afecten cal Macià, a començament d’any la plataforma va enregistrar un vídeo aeri de tota la finca on es poden apreciar especialment les deficiències que afecten el sostre. Ara, amb la nevada recent, Salvem Casa Vallmanya creu que encara pot haver quedat més malmesa. Vegeu-ho a continuació:

Ferran Dalmau, membre de la plataforma, explica que la campanya per a salvar la casa del mal estat de conservació va començar fa uns anys, però que la compra de vil·la Denise, la casa de Prats de Molló que el president Macià va utilitzar com a residència i seu d’operacions, va reactivar-ne la reivindicació. Segons que explica, el paper de Macià a la zona va ser determinant, perquè, com a enginyer civil, va aconseguir de portar aigua des del canal d’Urgell, convertint un terreny de secà en un de regadiu.

“En el seu moment la família de Macià va vendre la casa a l’actual propietari, un particular que té una granja i fa l’explotació de la finca agrícola. A ell li és igual què passi amb la casa i la té abandonada, al costat hi té els magatzems agrícoles, que és el que li interessa”, explica Dalmau. Segons que diu, l’anterior equip de govern d’Alcarràs, municipi del qual depèn Vallmanya, va arribar a un acord amb el propietari per a comprar la casa, però la compravenda no es va arribar a executar per la fi del mandat. El problema és que llavors el batlle era Miquel Serra, d’ERC, però en les darreres eleccions va canviar el color de l’equip de govern, ara dirigit per una coalició entre l’agrupació d’electors Sempre Alcarràs i Junts per Alcarràs. L’acord entre aquestes dues candidatures implicava compartir la batllia dos anys cada formació, i el primer batlle, Manel Ezquerra, es va desdir de l’acord per a comprar cal Macià. “L’ajuntament actual no hi té gaire interès i ho supedita al fet que altres administracions s’hi impliquin. Han calculat que arreglar la casa val un milió i mig, i diuen que no el tenen”, diu Dalamau.

Amb tot, el nou batlle, Jordi Janés, que va arribar al càrrec a mitjans de desembre, s’ha posat en contacte amb el govern de la Generalitat, la Diputació de Lleida, el govern espanyol i la Fundació Josep Irla per demanar-los suport per a recuperar cal Macià. En declaracions a l’agència ACN, Janés va avisar que l’immoble té “una degradació molt acusada que posa en qüestió fins i tot el seu futur a curt i mitjà termini”. Concretament, va indicar que el sostre de la casa principal havia caigut i els espais que, en origen, s’havien reservat per a quadres dels animals es trobaven completament enrunats. Per això, considera que “cal actuar aviat”. Janés justifica que no s’executés l’acord de compravenda assolit per l’anterior equip de govern perquè a Alcarràs hi ha altres actuacions patrimonials urgents. Sense la garantia que altres administracions s’implicaran en la rehabilitació de la casa de Vallmanya, diu, el juny del 2019 l’ajuntament “va haver de renunciar a l’adquisició de l’immoble, que és part del patrimoni i la història de tots els catalans” i “ha hagut d’ajornar la seva voluntat de mantenir-la accessible a tots els veïns” mitjançant una museïtzació.

Francesc Macià a Vallmanya l’any 1932. Fotografia: cedida.

Salvem Casa Vallmanya també s’ha mogut i, a més d’urgir l’ajuntament a actuar, té previst de reunir-se amb la Diputació de Lleida i la Conselleria de Cultura. De moment, ja s’ha reunit amb Lluís Puig, conseller de Cultura exiliat a Bèlgica, qui, segons diu Dalmau, ha ajudat a agilitar les gestions dins la conselleria. Així mateix, assenyala que la fórmula seguida per a salvar Vil·la Denise, a Prats de Molló, no els convenç perquè implicaria que un particular comprés l’immoble i l’oferís al públic. “I si és una propietat privada, és molt més difícil aconseguir finançament públic per restaurar-la”, afegeix.

El projecte museístic

Si finalment es pogués comprar i reformar, Salvem Casa Vallmanya voldria que cal Macià formés part d’una “ruta Macià” a Ponent que passés per viles clau per al president, com les Borges Blanques, Vallmanya i Alfarràs; i una altra “ruta Macià” a escala nacional que recorregués Prats de Molló, Vilanova i la Geltrú, les Borges Blanques i Vallmanya. “Dins la casa es van coure algunes conspiracions polítiques força importants, segons sembla es va hipotecar la casa arran dels fets de Prats i Molló, per poder pagar l’extradició”, diu Dalmau.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor