06.07.2021 - 17:04
|
Actualització: 06.07.2021 - 18:03
La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, i el president de la Caixa de Solidaritat, Pep Cruanyes, han fet una crida a continuar fent aportacions a la Caixa de Solidaritat per a poder ajudar els represaliats del Tribunal de Comptes espanyol. Aplaudeixen la creació per part del govern del fons de compensació per a donar cobertura en forma d’aval als afectats, que han de dipositar 5,4 milions de fiança abans del 21 de juliol. Però consideren que és una solució provisional, i que l’estat espanyol pot tombar-la o invalidar-la en qualsevol moment. De manera que caldrà que hi hagi aquesta provisió de diners per quan faci falta. La informació per a fer les aportacions és a la web de la Caixa. Ara per ara, té 400.000 euros, i cobreix les multes i fiances de desenes de represaliats, tant en procediments penals com al Tribunal de Comptes.
En una conferència de premsa a l’Ateneu Barcelonès, Cruanyes ha explicat que aquests darrers dies han notat un lleuger increment de les aportacions a la Caixa de Solidaritat, i per això fan ara aquesta crida. El fons de compensació del govern és una bona eina, diuen, però simultàniament s’ha d’activar la Caixa. “Volem fer valdre el fons de compensació que ha posat en marxa el govern. Estem molt satisfets d’aquesta mesura, però no sabem quant de temps resistirà”, ha dit Paluzie. “Preveiem atacs enormes per part de l’estat espanyol. És una mesura provisional, un pont, fins que hi hagi la sentència ferma. Per tot això és imprescindible de nodrir la Caixa de Solidaritat, que hi hagi donatius. La Caixa ajuda tots els represaliats.”
Mauri hi ha insistit: “Valorem el fons de compensació. Vol dir que les institucions del país no deixen desemparats els servidors públics, en aquest cas per haver explicat el seu país al món. Però com que no sabem si funcionarà, això que fem ara és comprar temps. És important que es vagi omplint la Caixa.”
Un dels afectats, l’ex-secretari general del Diplocat Albert Royo, a qui imposen 3,75 milions de fiança, també s’ha alegrat que el govern hagi activat aquest fons. “És una notícia molt bona perquè es troba una resposta robusta i de país, amb el govern i les entitats col·laborant. Però això ens dóna temps, i no sabem si el Tribunal de Comptes acceptarà la fórmula. Si no ho fes, el dia 21 mateix ens podrien embargar.”
Fins ara, la Caixa de Solidaritat ha pagat 13,4 milions d’euros en fiances i 640.000 en defenses i multes. Ara ha presentat un escrit al jutjat número 13 de Barcelona en què exigeix que li retornin la fiança que va consignar en la causa penal per l’1-O que també afecta desenes d’ex-alts càrrecs perquè aquells quatre milions són els mateixos que també van haver de pagar en concepte de fiança i també per l’1-O al Tribunal de Comptes.