18.11.2023 - 12:26
|
Actualització: 18.11.2023 - 13:11
Els amants de l’astronomia tindran l’oportunitat de veure avui al cel un fenomen còsmic únic i segurament irrepetible: la caixa d’eines que dos astronautes es van deixar a l’exterior de l’Estació Espacial Internacional (EEI) el 2 de novembre i que, des d’aleshores, orbita al voltant de la Terra seguint-ne la trajectòria.
Què heu de fer per a veure la caixa d’eines?
Tot i ser un objecte molt més petit que els estels a què els astrònoms estan acostumats, la proximitat de la caixa a la superfície terrestre i la seva brillantor permetran que aquest cap de setmana pugui observar-se amb tan sols uns prismàtics.
Per a veure-la, segons que explica el divulgador expert en astronomia Joan Anton Català a X (abans Twitter), haureu de localitzar l’aparició de l’EEI al cel i calcular a ull, per trajectòria, on es trobarà en uns tres minuts o quatre. Una volta localitzat aquest punt al cel, haureu d’apuntar-hi amb els prismàtics i, si teniu sort, veureu un punt de llum molt petit que precedeix el punt de llum més gran que és l’EEI. Serà ni més ni menys que la caixa d’eines.
Us vàreu perdre el pas brillant de l'Estació Espacial Internacional ahir? Atenció als pròxims, molt senzills de veure i a ull nu:
-demà dissabte, a les 18:59 (molt brillant)
-diumenge, a les 18:11 (molt brillant)Us atreviu a localitzar la caixa d'eines que precedeix la nau?… pic.twitter.com/Hkxol6Zjlx
— Joan Anton Català Amigó (@estelsiplanetes) November 17, 2023
Quan podreu veure la caixa?
Per a veure la caixa haureu d’esperar al pas de l’EEI, que apareixerà aquesta tarda al cel de Barcelona a les 18.59. Si avui no aconseguiu veure-la, sapigueu que demà tornarà a aparèixer a les 18.11.
Una oportunitat única
Ara com ara, la caixa es troba a uns 400 quilòmetres d’altura de la superfície terrestre, i es calcula que es mou al votant del planeta a uns 28.000 quilòmetres per hora. És previst que amb el pas del temps la caixa perdi alçada i, finalment, acabi desintegrant-se en entrar a l’atmosfera terrestre.