El primer cafè nascut sota roures i alzines, el projecte pioner d’uns catalans

  • Els impulsors diuen que tenen la primera plantació en clima continental i preveuen de collir-ne els fruits l'any vinent

ACN
22.09.2024 - 21:40
Actualització: 25.09.2024 - 12:51

Dos emprenedors han engegat una plantació de cafè a Sant Vicenç de Torelló (Osona). La finca, que és a la falda d’una muntanya, fa unes tretze hectàrees, però la plantació solament n’ocupa una part petita. Actualment, tenen unes 5.000 plantes i la idea és anar-ne sembrant més progressivament. La particularitat del projecte? El punt on cultiven aquest cafè. Diuen que són la primera plantació en clima continental. “No coneixem cap cafè nascut sota roures i alzines”, diu Joan Giráldez –professional del cafè d’ençà de fa més de vint anys–, que juntament amb la seva dona, Eva Prat, que és administrativa, han començat el projecte.

La gran incògnita és descobrir quin gust tindrà

El cafè és un cultiu completament desconegut a Catalunya. Aquesta planta és típica del clima tropical i subtropical. Però a la finca Castellvilar fa vuit anys que treballen i investiguen per fer-ho possible. Ara ja han aconseguit de cultivar-ne la llavor i completar dos processos de germinació. I el resultat són plantes fins d’1,20 metres d’alçària.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La gran incògnita és descobrir quines propietats tindrà, si bé diuen que han triat dues plantes de gamma alta. “No és només l’aroma, sinó el gust, el cos, les diferents característiques del cafè que encara desconeixem”, explica Giráldez. Es calcula que una planta necessita set anys per a estar a ple rendiment i, en aquesta finca, ja n’han fet tres.

Haver fet la germinació in situ els ha permès d’aconseguir unes plantes habituades a la zona. “La planta ja conté tota la informació genètica de l’adaptació d’aquesta llavor en un clima que no és el seu”, assenyala Giráldez. Per protegir-les els mesos de més calor i fred, tenen muntada una zona semicoberta, tot i que la resta de l’any les plantes són a la intempèrie. Gràcies a això, poden viure de vuit graus sota zero a quaranta-dos graus.

El projecte vol donar a conèixer la feina que hi ha darrere el cultiu de cafè

El projecte no solament pretén de produir cafè de qualitat sinó que també preveu una línia divulgativa per a donar-ne a conèixer el cultiu. “Volem fer divulgació i sensibilitat de la feina que hi ha darrere una tassa de cafè”, explica. De moment pensen sobretot en professionals del sector que fins ara havien de viatjar fins a les Canàries per veure’n plantes. Però la idea és poder-ho obrir al públic en general quan sigui possible. “La gent no sap que el cafè és el pinyol del fruit o que tarda uns vuit mesos a madurar”, explica.

A més, han cultivat més plantes exòtiques, com ara alvocats i mangos, que també s’han germinat allà mateix i que complementen i enriqueixen la plantació de cafè. I no és l’únic negoci de la finca. També tenen una explotació agrícola de nabius a ple rendiment i un ramat de cabres blanques de Rasquera, una espècie autòctona de Catalunya que és en perill d’extinció pel baix nombre d’exemplars, que els ajuden a mantenir la finca desbrossada.

 


Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixàs llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb. La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra feina ha de ser accessible a tothom. Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors. Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem al mateix temps que siguin a l’abast de tothom i no d’uns pocs. Tots hi eixirem guanyant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor