Cada bandera val per a una cosa: l’equívoc amb l’arc de Sant Martí

  • La senyera no és assumible per la dreta, excepte potser al Principat. L'estelada no ho és enlloc. Ni la tricolor republicana espanyola. Però la bandera gai? Usar-la contra la dreta denota, més que res, el desconcert de l'esquerra

Vicent Partal
27.06.2023 - 21:40
Actualització: 28.06.2023 - 09:52
VilaWeb
Diputats de Compromís despleguen la bandera de l'arc de Sant Martí durant la sessió de constitució de les Corts Valencianes

Qualsevol bandera al final no és sinó un drap. Però és un drap, una tela, al qual la gent atorga una dimensió de representació col·lectiva que el converteix en un objecte molt especial –en alguns llocs i per a alguna gent, literalment sagrat.

Les banderes són importants. El dissenyador de la moderna bandera veneçolana, Francisco de Miranda, ho va resumir bé quan va deixar escrit: “Un país comença posant-se un nom i dibuixant-se una bandera.” Jo afegiria en tot cas que també fent el mapa, però això seria tan sols un matís. Hi estic d’acord: en qualsevol lloc on hi ha humans s’alcen banderes per a identificar-se entre ells i per identificar-los davant els altres –i ben sovint contra els altres.

He dit alguna vegada que els homosexuals encarnen el “nacionalisme” més modern i eficaç del món. I és així. En poc temps han creat institucions pròpies, han alliberat territoris, han influït de manera decisiva en la creació de legislació, han modificat positivament la manera de viure, han estès la llibertat més enllà del que pensàvem que eren els seus límits i, com no podia ser altrament, han creat una bandera per a representar-los, la famosa bandera de l’arc de Sant Martí.

La bandera de l’arc de Sant Martí és un invent magnífic, una bandera que mereix tot el respecte i consideració. No solament per l’èxit que ha significat la seua adopció universal, sinó també perquè és encara un símbol de lluita. Entre nosaltres, contra els reductes masclistes; i, sobretot, pensant en aquelles parts del món que continuen criminalitzant i perseguint, d’una manera que no podem acceptar, l’amor, o simplement el sexe, no heterosexual.

Però, d’un temps ençà, observe que la bandera de l’arc de Sant Martí l’han començada a fer servir alguns grups d’esquerres no com a bandera del moviment homosexual, no com a bandera dels drets LGTBI, sinó com un substitut (còmode?) de les banderes que havien enarborat tradicionalment. I en això hi veig un greu error, que denota una gran desorientació, però també –lamente dir-ho així– covardia.

Especialment, arran de l’avanç del PP i Vox, és ben visible que una certa esquerra nostra, i també l’esquerra espanyola, han vist en la bandera de l’arc de Sant Martí un substitut dolç, sensat, moderat, de la senyera, de l’estelada, de les banderes roges o roig-i-negres o de la bandera de la república espanyola, si tant convé. La bandera de l’arc de Sant Martí és una bandera que no crispa, que no obliga a un gran esforç per a desplegar-la. Els diputats de Compromís, per exemple, en van desplegar una l’altre dia a les Corts i no va passar res. Si haguessen desplegat una senyera –ja no dic una estelada–, hi hauria hagut esbroncada i segurament s’hauria aturat la sessió. Però no va passar res. També Joan Ribó en va deixar una de posada al balcó de la casa de la ciutat, com si això fos un desafiament democràtic a la nova autoritat. Podia haver mostrat i deixat una senyera o una estelada o una bandera tricolor espanyola, però no. Va deixar-hi la bandera de l’arc de Sant Martí com si fos una ensenya inassumible per la dreta, i han topat, com era previsible, amb la realitat.

La senyera no és assumible per la dreta, excepte potser al Principat. L’estelada no ho és enlloc. Ni la tricolor republicana espanyola. Però la bandera gai? La nova batllessa del PP de València, María José Català, la va penjar tranquil·lament al balcó de l’ajuntament el cap de setmana, de la mateixa manera que ho va fer ahir el nou batlle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, també del PP, que, per si calia que quedàs clar, ha remarcat que el PP sempre serà favorable als drets LGTBI i defensarà aquest col·lectiu. És cert que Vox és bel·ligerant amb la bandera –cosa bastant excepcional entre l’extrema dreta europea, que en termes generals ja no és homòfoba. Però si l’esquerra es pensa que per aquest camí farà alguna mena de forat tan sols puc dir que va equivocada. Recorde perfectament les imatges de la nit de la primera victòria d’Isabel Díaz Ayuso i la plaça aquella de Madrid era una mar de banderes gais. Enarborades en honor de la líder de la dreta extrema.

Cada bandera val per a una cosa. I en política la claredat ajuda a entendre què i per què has de combatre; en canvi, la confusió, l’equívoc, no fa sinó dificultar l’avanç col·lectiu. Crec, per això, que l’entusiasme sobtat amb la bandera de l’arc de Sant Martí –i sobretot la por o la incomoditat a l’hora d’ensenyar les altres– mereix, si més no, una reflexió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor