Cactus esclata contra Mazón per la utilització d’una cançó seva per a regalar els títols de català

  • El president de la Generalitat enllaça la versió en castellà de la web per a rebre automàticament el títol oficial de català

VilaWeb
Arnau Lleonart
02.10.2024 - 15:40
Actualització: 02.10.2024 - 17:44

El grup musical Cactus ha criticat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, perquè ha utilitzat una cançó seva en un vídeo promocional per donar el títol de català a qualsevol persona que hagi aprovat l’assignatura de valencià des del curs 2008/2009 en l’educació obligatòria, batxillerat o FP, sense necessitat d’acreditar-ne el nivell. Mazón ha penjat un vídeo a totes les seves xarxes socials on se’l veu signant el decret que permet la concessió automàtica dels títols i amb la cançó “Ens veiem on sempre”, de Cactus i la Fúmiga. “Agrairíem que no féreu servir la nostra música per al vostre desprestigi constant de la llengua. Nosaltres l’estimem, la cuidem i la parlem. Vosaltres feu tot el contrari”, els han retret els autors de la cançó.

El missatge de Mazón va acompanyat d’un missatge on diu que “el certificat de valencià està a tan sols uns clics de distància” i hi enllaça la pàgina web per a fer el tràmit. La web enllaçada és la que permet de fer el tràmit en castellà, tot i que també existeix una versió en català. “Vos molesta el valencià, no sabeu què fer per a arraconar-lo cada vegada més. Visca el País Valencià!”, afegeix Cactus al seu missatge de resposta.

La decisió de Mazón de concedir automàticament els títols acreditatius de català pel sol fet d’haver aprovat l’assignatura de valencià ha estat molt polèmica perquè es considera que degrada el valor dels títols oficials, perquè d’ara endavant ja no certificarà que, efectivament, la persona que el tingui té el nivell que es correspon.

A més, Acció Cultural del País Valencià ha demanat la dimissió de Mazón per la manera com va justificar la mesura en la seva presentació, dient que és una manera d’acabar amb la “imposició” als valencians del seu idioma. Mazón va dir: “Per a mi, té a veure amb la convivència, amb posar fi a una etapa d’imposició que solament allunyava el valencià, en comptes d’acostar-lo amb la promoció, el reconeixement, la justícia i el mèrit”. A més, el president de la Generalitat va presentar la mesura en un discurs en castellà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor