Cacau de Jordi Roca a Barcelona per Nadal

  • Jordi Roca obre una botiga temporal Casa Cacao a l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, fins el 5 de gener

VilaWeb
Carme Escales
14.12.2022 - 21:40
Actualització: 14.12.2022 - 22:06

“Volem mostrar el que hem fet d’especial per a aquest Nadal, com els torrons, panettone, arbres de fruita seca i una part de la selecció de rajoles i bombons també disponibles a Girona.” Així presenta Jordi Roca la botiga temporal Casa Cacao que tindrà oberta a Barcelona, a l’Hotel Mandarin Oriental, fins el 5 de gener, perquè els barcelonins puguin degustar les creacions de “la ment dolça” del Celler de Can Roca.

Al passeig de Gràcia, Roca ens convida a endinsar-nos en el món del cacau, en la passió per la xocolata i en Nadal. En un espai prou minúscul, d’encara no quinze metres quadrats, proposen un petit viatge als orígens d’aquest fruit americà, a les comunitats de productors que el conreen a l’Amazònia i al procés que segueix fins que, a Girona, esdevé una joia per als ulls i un dolç plaer per al paladar.

Al primer taulell, només d’entrar, hi ha una dotzena de rajoles de xocolata endreçades segons el percentatge de cacau, començant per la del 100%. Sorprenentment, malgrat no portar ni un bri de sucre, ni llet ni res més que cacau, no deixa la sensació amargant que s’espera. “És poc astringent pel tipus de cacau i per la manera com ha estat torrat el gra”, explica Milagros Ortíz, que és qui atén a la botiga. El seu país, el Perú, és també el lloc d’origen de part del cacau que ha fet possible moltes de les elaboracions de Casa Cacao. Les altres procedències són l’Equador, Veneçuela, la República Dominicana i Mèxic, països que Jordi Roca ha visitat per anar a trobar els productors. Segons que expliquen, el tracte directe amb ells és fonamental perquè fa possible una tria molt personalitzada de les varietats de cacau –trinitari, crioll i foraster– i una comercialització més justa per als qui el conreen. “Seguint les petjades del moviment Bean to Bar, els comprem directament el gra de cacau a ells, de manera que els podem pagar un preu just per la millor qualitat. La filosofia del desafiament que ens empeny entén l’elaboració de la xocolata com un cercle perfecte”, diuen a Casa Cacao.

Els viatges de Jordi Roca als països llatinoamericans acompanyen la visita a la botiga en una pantalla on es projecta l’audiovisual que en van fer. Moltes peculiaritats que va aprendre al costat dels productors de cacau són ara dins cadascuna de les seves creacions amb xocolata i en les explicacions que es comparteixen a la botiga.

Calendari d’advent

Dedicat a Nadal, hi trobem el calendari d’advent del Celler de Can Roca. Presentat en una capsa blanca, quan s’obre desplega una reproducció en cartolina de les façanes de la ciutat de Girona on hi ha la gelateria Rocambolesc, el restaurant dels germans Roca i l’obrador, xocolateria i hotel Casa Roca. Amagades, hi ha sorpreses de llaminadures, bombons i torrons i galetes de cacau. L’arbre de Nadal també hi és. N’han modelat la forma amb pasta de bombó fet amb una gelatina de polpa de cacau, una crema d’aigua i una base de gianduja de festuc i bocins de cacau, provinent de la província peruana de Piura. De l’arbre nadalenc, també n’han fet una versió amb fruita seca.

El torró de faves de cacau, en aquest cas d’una collita feta l’any 2019 a la regió de Kerala, a l’Índia, és una de les altres produccions nadalenques. Criden l’atenció i decoren bellíssimament la botiga els pots daurats que atresoren els panettone de Casa Cacao. Fan un quilo, porten taronja i llimona confitada i panses i són elaborats amb massa mare fermentada durant quaranta-vuit hores.

La petita botiga és molt aprofitada. Als prestatges també hi trobem el llibre de Casa Cacao dedicat als viatges de Jordi Roca als orígens del cacau, escrit amb el periodista gastronòmic Ignacio Medina i editat per Planeta Gastro. Sota el vidre del taulell on es despatxa, hi ha capses individuals o variades de diverses delicadeses de bombó amb una presentació tan acurada que fa dubtar si som en una xocolateria o en una joieria.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

El restaurant Moments de l’Hotel Mandarin on hi ha aquesta botiga temporal té dues estrelles Michelin i al capdavant de la cuina hi ha la xef Carme Ruscalleda i el seu fill Raül Balam.

El mèrit, a Girona

La botiga va obrir el 24 de novembre i ja hi han passat molts clients i curiosos, que es van situant en l’univers del cacau i que són convidats també a tastar algunes de les varietats de la xocolata nascuda a l’obrador de Casa Cacao a Girona, sense llet o bé amb llet de vaca, d’ovella o de cabra. I en tots els casos s’hi precisen detalls com ara el percentatge de cacau que porten, si duen traces de gluten i, sobretot, de quin país procedeix el cacau amb què són fetes. La Milagros no es descuida de parlar també de les bondats del cacau, ric en antioxidants, que ajuda al bon funcionament del sistema nerviós i de la circulació de la sang. Ni tampoc de recordar a tothom que tot allò que ella ven prové de Girona.

És la primera vegada que Casa Cacao obre un comerç temporal a Barcelona, tot i que és una experiència ja provada a Hong Kong. És una bona manera d’ampliar l’horitzó del benfer xocolater de la firma gironina, ni que sigui uns quants dies, i que actuï d’ham per acostar afeccionats a la xocolata fins al número 23 de la plaça de Catalunya de Girona: allà on arriben les comandes del selecte gra de cacau i se’n fa la tria final abans d’elaborar les varietats de xocolata, a la vista de tothom, a través dels vidres que donen al carrer. Al capdavant de l’obrador de Casa Cacao hi ha el xef gal·lès Damian Allsop, que abans havia treballat al Celler de Can Roca. “Havia estat el meu mestre en el món dolç”, puntualitza Jordi Roca.

Ara els sublims xocolaters fan un tast de la ciutat de Barcelona, deixant tastar ells el bo i millor del seu obrador. Deixen, en una botiga “efímera”, allò que, en mans seves, també esdevé arquitectura efímera, feta de dolçor i de molta passió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor