19.04.2023 - 18:42
|
Actualització: 20.04.2023 - 23:07
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha coincidit unànimement que el gag de la Verge del Rocío al programa Està passant de TV3 se situa en el marc de l’exercici de la llibertat d’expressió. Igualment, en un comunicat, l’ens ha afirmat que les expressions satíriques emeses poden resultar “desafortunades” i “feridores” per les persones que professen la fe catòlica. També han optat per “extremar la cura a l’efecte d’evitar en els espais d’entreteniment humorístics manifestacions que puguin menystenir les persones que professen qualsevol creença religiosa”. El CAC ha dit que l’expressió satírica és una manifestació de la lliure opinió d’idees i ha sentenciat que el gag no vulnera la normativa audiovisual.
El govern andalús presentarà una queixa formal pel gag de TV3
El CAC s’ha pronunciat respecte del gag després de la recepció de queixes presentades per la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), el partit Valents, l’associació E-Cristians i 115 particulars. Després d’haver realitzat un informe, el CAC ha assenyalat que la secció ‘L’entrevista improvisada’ del programa incorpora elements satírics i irònics en el marc d’un programa d’humor, “de manera que no hi ha possibilitat de confusió del propòsit comunicatiu del fragment analitzat ni per la tipologia dels continguts ni pel format audiovisual d’emissió”.
“En la paròdia d’entrevista es fa referència a suposades característiques i actituds del personatge de la Mare de Déu del Rocío que, atès que incideixen en creences individuals i col·lectives, podrien ser interpretades per determinades persones com a indegudes, ofensives o de mal gust. També s’indica que el conductor del programa, abandonant el registre humorístic, expressa el seu respecte envers aquestes creences en tres ocasions diferents”, ha dit el CAC.
L’organisme ha recordat que la sàtira és expressió de les manifestacions creatives de l’ésser humà, que l’utilitza “com un instrument de denúncia i de crítica social, i, com a tal, és una manifestació més de la llibertat d’expressió i de creació artística”. Finalment, han assenyalat que la caricatura constitueix una de les vies “més freqüents d’expressar, mitjançant la burla i la ironia, crítiques socials o polítiques que, com a element de participació i de control públic, resulten imprescindibles en tot sistema democràtic”.