10.11.2022 - 13:03
|
Actualització: 10.11.2022 - 13:06
El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat un acord que constata que dues notícies emeses per TV3 sobre la viabilitat del govern no van vulnerar el principi del pluralisme, per bé que el Consell puntualitza que el fet que una de les peces tan sols inclogués dues veus de la mateixa línia política del govern s’ha d’entendre com un cas de “mala praxi periodística”. L’acord va ser aprovat per unanimitat. L’actuació del CAC és arran d’una queixa de Junts per Catalunya que va denunciar que una notícia del TN Vespre del 16 d’octubre sobre la situació de minoria parlamentària de l’executiu només va comptar amb les intervencions de dos actors polítics vinculats a ERC.
El @Consell_Audio puntualitza, pel que fa a una de les dues notícies, que es va produir una mala praxi periodística
— CAC (@Consell_Audio) November 10, 2022
Així, la peça incloïa declaracions de l’ex-consellera de Benestar i Família i exdiputada d’ERC Anna Simó i el membre de l’executiva d’ERC Enric Marín.
Segons la denúncia, l’obligació d’un mitjà públic hauria de ser facilitar punts de vista objectius o que representin parers contraposats, però que en el cas en qüestió únicament s’havien aportat dues opinions de persones que defensen obertament les sigles a les quals pertanyen i que coincideixen amb les del govern.
El CAC va analitzar aquesta notícia juntament amb la precedent, que feia referència als suports parlamentaris que necessita el govern per aprovar els pressupostos i evitar-ne una pròrroga.
L’informe tècnic del CAC conclou que la primera notícia, la referida al pressupost, va incloure temps de paraula d’ERC (50 segons), del govern (22 segons), de Junts per Catalunya (12 segons) i d’En Comú Podem (8 segons). Totes les intervencions es van realitzar en forma d’insert, tret de la de Junts per Catalunya, que es va presentar a partir de la sobreimpressió a la pantalla d’un piulet.
Pel que fa a la segona notícia, i objecte de la queixa, el CAC constata que només va incloure temps de paraula d’ERC (50 segons), de manera que, pel que fa a la diversitat de veus en aquesta notícia concreta, no va incorporar punts de vista diferents.
La part dispositiva de l’acord del CAC assenyala, en un primer punt, que per avaluar l’observança del pluralisme es requereixen períodes de temps prou llargs per situar les dades en un context ampli i que, en conseqüència, no hi ha una manca d’observança de l’obligació del pluralisme. En un segon punt, l’acord fa constar que en la peça que aborda les aliances que necessitarà el govern per a la seva estabilitat “no s’hi incorporen punts de vista diferents que permetin contrastar posicionaments”.