06.06.2024 - 09:19
|
Actualització: 06.06.2024 - 11:08
El Butlletí Oficial de les corts espanyoles ha publicat aquest matí l’aprovació de la llei d’amnistia, que el congrés va validar dijous passat. Aquest és el pas previ perquè Felipe VI sancioni la norma i, posteriorment, aparegui al Butlletí Oficial de l’estat espanyol i, per tant, entri en vigor. El control del temps és en mans del govern espanyol. La setmana passada, el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, va deixar clar que no hi havia gens de pressa.
Buenos días. El #BOCG publica la aprobación definitiva de la Proposición de Ley Orgánica de amnistía para la normalización institucional, política y social en Cataluña.
👉 https://t.co/WiC9FeQ6wM pic.twitter.com/ZyteaVitM7
— Congreso (@Congreso_Es) June 6, 2024
El calendari polític espanyol és capritxós i ha volgut que l’aprovació de la llei coincidís amb les eleccions europees i la constitució del Parlament de Catalunya, que es farà dilluns que ve, dia 10. Bolaños hauria de fer arribar la llei de manera immediata a la casa reial perquè Felipe VI hi estampés la signatura, però la realitat és que disposa d’un termini de quinze dies –d’ençà de l’aprovació– per a fer-ho.
La premsa espanyola ha especulat aquests darrers dies que l’amnistia apareixerà al BOE després de les eleccions europees –no és previst que Felipe VI incompleixi el seu deure constitucional i es negui a sancionar-la–, fet que allargaria el patiment dels represaliats i, en el cas dels exiliats, la decisió del jutge Pablo Llarena sobre les ordres de detenció que els impedeixen de tornar al Principat.
Una volta la llei entri en vigor s’engegarà la maquinària per fer-ne descarrilar l’aplicació. El PP ha anunciat que presentarà múltiples recursos al TC i els fiscals del Suprem han dit al fiscal general de l’estat espanyol, Álvaro García Ortiz, que els delictes de malversació relacionats amb Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig no eren amnistiables.