Bulgària i Romania entren formalment a l’espai aeri i marítim Schengen

  • Aquesta incorporació parcial beneficiarà milions de ciutadans de la Unió Europea

VilaWeb

Europa Press

31.03.2024 - 16:39
Actualització: 31.03.2024 - 18:03

Bulgària i Romania formen part oficialment a partir d’avui de l’espai aeri i marítim de la zona de lliure circulació europea Schengen. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha felicitat tots dos països per l’èxit que representava aquesta unió per mar i aire, si bé l’entrada per terra encara no és possible a causa del vet d’Àustria, temorosa d’un augment considerable de sol·licitants d’asil que puguin arribar per carretera.

Von der Leyen, no obstant això, ha acollit amb satisfacció l’aixecament dels controls a les fronteres aèries i marítimes interiors. Aquesta incorporació parcial beneficiarà milions de ciutadans de la Unió Europea.

El desembre del 2022, la darrera vegada en què es va intentar un acord sobre aquest assumpte, el vet d’Àustria i els Països Baixos va frustrar l’entrada de Bulgària i Romania a l’espai Schengen. La Comissió Europea ho reclamava d’ençà de fa una dècada perquè defensava que complien tots els criteris prevists per a l’adhesió.

Aleshores sí que es va permetre l’entrada de Croàcia, darrer estat membre de la UE, per la qual cosa Romania i Bulgària eren els únics països de la Unió que no formaven part de l’espai sense fronteres.

“Dia històric per a Romania i els romanesos!”, ha proclamat el primer ministre romanès, Marcel Ciolacu, en un piulet. “Agraït a la Comissió Europea, al parlament i al Grup Socialdemòcrata la tenacitat que han exhibit, i mantinc l’esperança que el Consell Europeu estendrà aviat la  decisió a les fronteres terrestres”, ha indicat.

Per la part búlgara, el primer ministre del país, Nikolai Denkov, ha participat en la solemne commemoració de l’entrada de Bulgària a l’espai Schengen per via aèria en una cerimònia aquest matí a l’aeroport de Sofia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor