28.01.2019 - 18:32
El govern búlgar considera el gener del 2022 com la data més propera perquè el país balcànic adopti l’euro, convertint-se així en el vintè membre de la zona euro, segons ha indicat el ministre de finances de Bulgària, Vladislav Goranov, en presència del vice-president de l’executiu comunitari per a l’euro i el diàleg social, Valdis Dombrovskis.
L’economia búlgara haurà de romandre enguany i el següent dins del Mecanisme Europeu de Canvi, un requisit obligatori que s’ha de complir durant dos anys abans d’entrar a l’euro, mentre que les feines preparatòries de cara a la incorporació de Bulgària a l’eurozona podrien portar un altre any, va indicar el ministre.
‘L’euro s’ha establert amb èxit com la segona moneda més utilitzada del món’, va destacar Vladislav Goranov en declaracions recollides per l’agència búlgara BTA, assenyalant que durant la crisi l’euro s’ha convertit en un mecanisme de garantia del benestar dels ciutadans i de la irreversibilitat de la integració europea.
El Banc Central Europeu (BCE) va sotmetre entre novembre i desembre de l’any passat els sis principals bancs búlgars a una revisió de la qualitat dels seus actius i a un test d’estrès, els resultats del qual es coneixeran al juliol del 2019, en el marc dels tràmits per a la incorporació del país a la Unió Bancària de la UE i de la seva adhesió a la moneda comuna.
El vice-president del BCE, Luis de Guindos, ha expressat recentment la seva confiança en què tots els països de la Unió Europea, amb excepció de Dinamarca i el Regne Unit, acabaran adoptant l’euro, que acaba de complir el vintè aniversari de la seva introducció comptable.
‘Estic totalment segur que, menys el Regne Unit, que desafortunadament està sortint de la Unió, i menys Dinamarca, la resta de països eventualment s’uniran a l’euro’, ha dit Guindos en una entrevista concedida a la cadena de televisió bàltica ‘Latvia TV1’.