26.10.2020 - 08:56
|
Actualització: 26.10.2020 - 10:23
La consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, ha dit que una de les opcions que hi ha sobre la taula per a contenir la segona onada de la covid-19 és el confinament de cap de setmana. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha assenyalat que és quan hi ha més interacció social i ha recordat que el sistema sanitari comença a trobar-se amb una tensió important. ‘Hem d’evitar el confinament del març llevat que sigui estrictament necessària, és a dir, que sigui l’única opció que puguem aplicar. Per això hem d’explorar possibilitats diverses i una podria ser aquesta‘, ha afegit.
Poc després, també a Catalunya Ràdio, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha reiterat que s’havia pres en consideració el confinament de cap de setmana i que aquests dies s’hauria d’acabar de configurar el ‘nou pas’ a donar per a mirar de contenir la segona onada. Així mateix, ha reconegut que restriccions com ara el tancament de bars i restaurants no hauran assolit ‘l’objectiu’. Per ell, tot i el confinament nocturn, la situació actual ‘apunta que caldran noves mesures’. Ramentol confia que la queda doni resultats i ha insistit en la necessitat de doblegar la corba. ‘El sistema sanitari necessita doblegar la corba de seguida’, ha insistit.
Totes les noves mesures de l’estat d’alarma: què podreu fer i què no a partir de les 22.00
Un estat d’alarma insuficient
Segons la portaveu del govern, el decret d’estat d’alarma de Pedro Sánchez és insuficient. ‘Havíem entès que aquest decret d’estat d’alarma ens permetria de ser l’autoritat competent i prendre totes les decisions que creguem oportunes i no és ben bé així’, ha lamentat.
Com funciona el certificat autoresponsable de desplaçament dels Mossos? Totes les respostes
La consellera ha posat d’exemple que amb l’actual decret d’estat d’alarma el govern no pot decretar l’obligatorietat del teletreball ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari. En aquests casos, segons que ha afegit, cal el permís del TSJC o del govern espanyol.
Per Budó l’estat espanyol no vol dotar les comunitats autònomes d’una autonomia jurídica per prendre mesures sense necessitat d’estat d’alarma. També ha dit que troba a faltar que l’estat d’alarma vagi acompanyat de mesures econòmiques compensatòries. ‘Hem de tenir les eines necessàries i ens han d’arribar els recursos econòmics necessaris’, ha dit finalment.
Sobre les eleccions, Budó ha dit que ara com ara el govern preveu de fer-les del 14 de febrer de l’any vinent. Però ha afegit que si no es pot garantir el dret de vot de tothom, s’haurà de prendre ‘la decisió que pertoqui’. Cal preveure –ha dit– tots els mecanismes per assegurar que ningú no deixi de votar per la pandèmia i que hi hagi les mesures sanitàries per garantir-hi la seguretat. I en aquest context, ha deixat la porta oberta a reformar la llei electoral, si cal.