08.06.2020 - 10:44
|
Actualització: 08.06.2020 - 15:45
La consellera de la Presidència i portaveu del govern de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Budó, ha demanat que s’escolti la comunitat mèdica que refusa la contractació del rastreig dels contactes dels positius de covid-19 a una filial de Ferrovial. ‘Demano que els escoltem, en parlem i, si cal, modifiquem allò que hàgim de modificar’, ha dit en una entrevista a SER Catalunya. Budó ha admès que ‘no s’ha escoltat prou’ com s’ha de fer el seguiment dels casos.
Així mateix, ha concretat que la decisió ha estat del Departament de Salut i que ‘tècnicament’ és una ampliació del contracte telefònic perquè aquesta filial de Ferrovial presta el servei del 061. És a dir, una ‘ampliació d’un contracte vigent que es va fer per concurs públic’, ha explicat.
Sobre el fet que Ferrovial sigui una de les empreses condemnades pel cas Palau, Budó ha dit que no s’havien de barrejar les coses. El Col·legi de Metges ha exigit aquest cap de setmana al Departament de Salut que es desdigui de la decisió de subcontractar el seguiment dels positius de covid-19.
En referència al fons de 16.000 milions d’euros que el govern espanyol repartirà entre les comunitats autònomes, ha dit que amb els canvis de criteris ‘Catalunya en surt malparada, com és habitual’. I ha afegit que els 15.000 milions d’euros que el president de la Generalitat, Quim Torra, reclama per a Catalunya fan referència als recursos necessaris per recuperar els sectors afectats. En canvi, ha explicat que els 4.000 milions d’euros que el vice-president del govern, Pere Aragonès, va posar en un primer moment sobre la taula fan referència únicament a la factura de la sanitat.
La CUP vol que el parlament insti el govern a rescindir el contracte
La CUP vol que el parlament insti el govern a ‘rescindir de forma immediata’ el contracte. Ho proposen en una moció que es debatrà i votarà en el pròxim ple de la cambra previst per a la setmana que ve. En la moció, també exigeixen que en un període no superior a un mes l’executiu presenti a tots els grups una proposta de modificació pressupostària amb l’objectiu de ‘fomentar l’economia social i cooperativa’ i ‘acabar amb les privatitzacions que degraden la qualitat del servei’, entre altres. En aquesta proposta, segons la CUP, també s’ha d’incloure com ‘dignificar’ les condicions laborals dels treballadors i treballadores que presten serveis públics i establir una renda garantida universal.
La CUP critica que durant aquests mesos el govern hagi aprovat decrets i resolucions que ‘s’escapen del control parlamentari i que se segueixi prioritzant i fomentant el negoci privat de les emergències mèdiques, en detriment dels serveis de gestió directa i prestació 100% pública’. Per altra banda, els cupaires lamenten que les partides del pressupost aprovat el març no contemplin ni responguin a les necessitats de la ciutadania i, per aquest motiu, en demana una modificació urgent.