11.12.2018 - 19:07
|
Actualització: 11.12.2018 - 20:05
El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha respost la carta que li va fer arribar ahir el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaksa, defensant que els Mossos d’Esquadra van garantir tant l’ordre públic i la mobilitat com el dret de manifestació durant les accions dels CDR a les autopistes AP-7 i AP-2 durant el cap de setmana.
Buch es reafirma en el missatge que ja expressava ahir el vice-president del govern, Pere Aragonès, segons el qual els Mossos es regeixen sempre per criteris ‘estrictament professionals’ que són ‘aliens a criteris i interferències de signe polític’.
Buch també explica a Marlaska que l’actuació dels Mossos va garantir en tot moment la seguretat ciutadana establint l’equilibri necessari entre l’exercici dels drets i llibertats de la ciutadania i el màxim respecte als drets fonamentals de reunió, manifestació i llibertat d’expressió.
Sobre la mobilitat de la ciutadania, el conseller opina que el dispositiu policíac va possibilitar que la xarxa viària assumís ‘amb normalitat i suficiència’ les incidències derivades del tall de les vies. Això, afegeix, va permetre evitar qualsevol alteració que es pogués considerar ‘greu o de risc per a la seguretat vial’.
En aquest sentit, el conseller destaca que els Mossos van actuar ‘amb celeritat i de forma adequada’ tot i no disposar d’informació contrastada prèvia. I en aquest punt Buch inclou les forces de seguretat espanyoles, ja que, subratlla, no van generar ‘cap alerta prèvia als mecanismes de coordinació existents’.
Pel que fa al fet que els Mossos no intervinguessin per fer desistir els CDR de les seves accions, el conseller afirma que es va aplicar el que estableix la llei de protecció de la seguretat ciutadana que, entre d’altres, indica que ‘les mesures d’intervenció per al manteniment o el restabliment de la seguretat ciutadana en reunions i manifestacions seran graduals i proporcionades a les circumstàncies. La dissolució de reunions i manifestacions constituirà l’últim recurs’. Buch cita literal aquest paràgraf a la carta.
També fa una ‘menció especial’ a la tasca de mediació que els Mossos van fer durant tota la jornada i afirma que el govern no comparteix ‘en absolut’ la consideració que la policia catalana pogués incórrer en els supòsits d’inacció als quals Grande-Marlaska fa referència a la carta remesa a Buch. També afegeix que el dispositiu dels Mossos davant l’aixecament de barreres a la AP-7 i la AP-2 és el mateix que es va aplicar el març passat durant ‘episodis anàlegs’ a autopistes catalanes, aleshores sota l’aplicació de l’article 155 que, en conseqüència, traspassava el govern dels Mossos a l’executiu espanyol, aleshores en mans de Mariano Rajoy.
Finalment, Buch indica que el govern està ‘obert al diàleg’ amb la resta d’administracions estatals per ‘contrastar les mesures i alternatives que puguin suposar una millora en la prestació d’aquest servei públic’. I subratlla que, tal com marca l’Estatut, la Junta de Seguretat i la comissió mixta de seguretat ‘podrien ser els marcs institucionals adequats per implementar la col·laboració deguda en aquest àmbit’.
Aragonès i Calvet també responen les cartes
El vice-president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha negat a la seva homòloga espanyola, Carmen Calvo, cap deixadesa de funcions ni incompliment legal de l’executiu sobre els fets del cap de setmana passat a les autopistes AP-7 i AP-2. Ha respost aquesta tarda la carta de la vice-presidenta espanyola, on recorda que la competència de seguretat és de la Generalitat.
En una altra missiva, el conseller de Territori, Damià Calvet, comparteix la ‘preocupació’ de la Moncloa, però tant ell com Aragonès neguen cap actuació incorrecta dels Mossos. A més, Calvet ha traslladat al ministre de Foment espanyol, José Luis Ábalos, la carta que ha enviat Buch a Grande-Marlaska.