01.03.2019 - 16:06
|
Actualització: 01.03.2019 - 18:47
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha negat rotundament que els Mossos d’Esquadra tinguessin una ‘implicació mínima’ en l’operatiu de l’1-O, tal i com va valorar l’ex-ministre de l’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, durant la seva compareixença al Suprem.
Buch assegura que aquestes afirmacions són una ‘falsedat’ i adverteix que la policia catalana va fer la feina que se li havia encomanat, tal com va marcar l’auto judicial. Ha afegit que els agents van desenvolupar les tasques que els corresponien tan bé com va poder i amb els efectius que el cos tenia. El conseller ha fet aquestes declaracions a Matadepera, on també ha lamentat les ‘llacunes’ de Zoido tot recordant a l’antic titular d’Interior que novembre de 2016 l’executiu espanyol va autoritzar al govern la compra d’armes antiterroristes.
Miquel Buch s’ha mostrat molt crític amb les paraules de l’ex-ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, que des del seu punt de vista van en la línia del que van manifestar l’ex-president espanyol, Mariano Rajoy y l’ex-vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría. ‘Tenen llacunes i oblits per moltes coses, però el que els interessa sí ho expliquen, acusen o fins hi tot menteixen’, ha considerat Buch.
El conseller ha fet aquestes valoracions des de Matadepera, on ha visitat el Parc de Bombers Voluntaris de la població. Buch també ha aprofitat per referir-se a un armament especial que el govern va sol·licitar comprar l’any 2016, que segons Zoido va dir al Suprem es denomina ‘de guerra’ i que d’acord amb les declaracions de l’ex-ministre l’executiu espanyol ‘no va autoritzar’.
‘Zoido no recorda que quan es va fer aquesta petició per part de la Generalitat el mateix ministeri va aprovar aquesta compra’, ha advertit Buch que ha aclarit que el que es va demanar van ser ‘les eines que s’utilitzen fruit dels atemptats terroristes jihadistes que ha anat patint Europa’. En aquest sentit ha recordat que ‘el que es va decidir comprar i el que el ministeri va aprovar són els dispositius que usa la policia per afrontar l’alerta 4 sobre 5 que pateix l’estat i Catalunya’.Fonts de la conselleria han detallat que el conseller Jordi Jané va fer aquesta petició el mes d’octubre de 2016 i la secretaria d’estat la aprovar el mes de novembre d’aquell any.
En veure que les armes no arribaven el mes de juliol de 2017, durant la Junta de Seguretat de Catalunya, el conseller Joaquim Forn va tornar a posar sobre la taula la qüestió. La petició va seguir encallada uns mesos i a principis de 2018 van començar a arribar els primers dispositius. Per Buch, aquesta demora ‘l’únic que va fer va ser desprotegir els catalans i les catalanes’.