22.05.2017 - 11:41
França, Grècia i el Regne Unit també segueixen sota el “braç correctiu”
BRUSSEL·LES, 22 (EUROPA PRESS)
La Comissió Europea ha proposat treure Portugal i Croàcia del procediment de dèficit excessiu, en haver reduït tots dos països els seus dèficit per sota del 3% que marca la legislació europea, de manera que únicament quatre Estats membres (Espanya, França, Grècia i Regne Unit) seguiran sota el “braç correctiu” de Brussel·les.
L’Executiu comunitari ha publicat aquest dilluns les seves recomanacions específiques per país en el qual també revisa la situació pressupostària dels Estats membres que compten amb desequilibris pressupostaris i macroeconòmics.
Dins d’aquesta anàlisi, Brussel·les ha proposat tancar el procediment obert a Lisboa després que tanqués el 2016 amb un desviament en els comptes públics del 2% del PIB. La Comissió estima a més que el dèficit públic serà de l’1,8% i de l’1,9% el 2018.
En el cas de Croàcia, la institució comunitària recomana també treure el país del procediment per haver tancat l’any passat amb un dèficit públic del 0,8% (enfront d’un objectiu del 2,7%) i calcular que es mantindrà per sota del 3% de forma “duradora”, amb projeccions de l’1,1% el 2017 i del 0,9% el 2018.
D’aquesta forma, si el Consell de la UE, la institució que representa els països, seguís les recomanacions de Brussel·les, Portugal i Croàcia entrarien en el “braç preventiu” i únicament quatre països es mantindrien dins del “braç correctiu” del Pacte d’Estabilitat i de Creixement (Espanya, Grècia, França i Regne Unit), una xifra que contrasta amb els 24 països que hi havia sota aquest procediment el 2011.
La Comissió també ha informat sobre el seu seguiment als països en els quals va identificar al febrer desequilibris macroeconòmics excessius (Xipre, Itàlia i Portugal). Brussel·les ha conclòs a la llum de les reformes anunciades que “no hi ha base” per seguir avançant en el procediment “sempre que hi hagi una ràpida i completa implementació” de les seves recomanacions. No obstant això, Brussel·les manté França com a únic país amb desequilibris macroeconòmics “excessius”.
Pel que fa a Itàlia, l’Executiu comunitari ha determinat que ha complert amb els ajustos fiscals addicionals per aquest any i per tant no considera necessaris “més passos” per assegurar el compliment del criteri de deute establert en el Pacte, que estableix que el nivell de deute públic no superi el 60% del PIB. També ha conclòs que Bèlgica i Finlàndia compleixen amb aquest criteri.
Finalment, Brussel·les ha proposat demanar a Romania les “mesures apropiades” aquest any per corregir el “desviament significatiu” dels seus comptes públics registrat el 2016. L’objectiu d’aquesta recomanació és que les autoritats romaneses prenguin les mesures necessàries per evitar l’obertura d’un procediment de dèficit excessiu.