10.07.2019 - 14:37
Brussel·les alerta de ‘riscs importants’ per a l’eurozona derivats de les tensions comercials internacionals i la inestabilitat política mundial. Si bé la Comissió Europea reconeix que el creixement de la zona euro va ser més fort de l’esperat en el primer trimestre de l’any, els factors externs com ‘les tensions comercials mundials i la important incertesa política’ han refredat les perspectives a curt termini per a l’economia europea, segons es desprèn de les previsions econòmiques d’estiu.
Així, el pronòstic de creixement de l’eurozona es manté igual per al 2019 (1,2% del PIB) però es redueix lleugerament per al 2020 (1,4%), una dècima menys que en l’anterior predicció. Unes xifres que constaten l’alentiment de l’economia de l’euro que en els darrers quatre anys havia crescut al voltant del 2% del PIB.
Des de la CE alerten que els riscos associats a l’economia global han incrementat, principalment per la confrontació comercial entre la Xina i els Estats Units i les creixents tensions al Llevant, que podrien comportar un augment significatiu del preu del petroli. El Brexit també continua com un factor de risc per la potencial inestabilitat política i econòmica que podria generar.
Aquest context global ha continuat afectant el sector manufacturer a l’eurozona, el més exposat al comerç internacional, i Brussel·les està preocupada que contagiï altres sectors econòmics.
‘Si perdura la debilitat del sector manufacturer, minant la confiança empresarial, es podria estendre a altres sectors i danyar les condicions del mercat de treball, el consum privat i, en darrera instància, el creixement’, avisa l’executiu de la Unió Europea.
L’eurocomissari d’Economia Pierre Moscovici ha alertat durant la conferència de premsa d’avui de la ‘deterioració’ de la confiança industrial al bloc europeu i la diferència respecte a la confiança en el sector serveis, que es manté estable. Una desviació que ha assegurat és la més alta des de la crisi financera del 2008. Ara bé, ha remarcat que la preocupació per als pròxims anys serà si la davallada del sector industrial repercutirà en els serveis.
Alemanya i Itàlia en el punt de mira
Moscovici ha assegurat que Alemanya i Itàlia estan al centre de les preocupacions econòmiques a la zona euro. Mentre l’Europa central i de l’est creixen de manera robusta, l’alentiment de dues de les grans economies de l’eurozona frenen l’avanç del bloc.
Brussel·les augura que Alemanya creixerà només un 0,5% el 2019, però remuntarà el 2020, passant a l’1,4%. Segons Moscovici l’economia alemanya, on el sector automobilístic té un fort pes, està “particularment exposada a les tensions comercials”. ‘Als exportadors alemanys els preocupa que qualsevol escalada proteccionista perjudiqui el sentiment empresarial global i redueixi la demanda global d’inversió’, afirma l’anàlisi econòmica de la CE.
Tot i que Itàlia va entrar en ‘recessió tècnica’ durant la primera meitat del 2019, Brussel·les pronostica que en la segona meitat la seva situació ‘s’estancarà’. Així, preveuen que aquest any l’economia italiana augmenti només un 0,1%. ‘No esperem que l’activitat econòmica es refaci significativament’, ha admès Moscovici.