14.07.2023 - 13:54
|
Actualització: 14.07.2023 - 14:31
La Comissió Europea ha evitat qualificat de “terrorista” el moviment independentista i defensa que la definició correspon a l’estat espanyol. El missatge de l’executiu, difós avui per l’eurodiputada Clara Ponsatí a les xarxes, respon a una pregunta per escrit dels eurodiputats de Junts l’abril passat. En la pregunta, Puigdemont, Comín i Ponsatí acusaven la justícia espanyola de voler criminalitzar el moviment i interpel·laven a la Comissió per saber si les accions dels independentistes coincidien amb la definició de terrorisme. En la resposta, l’executiu comunitari considera que es tracta d’un cas específic que va “més enllà de les responsabilitats de la Comissió” i afegeix que aquesta tasca és per a les autoritats dels estats.
L'@EU_Commission no pot dir que el moviment independentista sigui terrorisme segons els estàndards europeus, com pretén el Fiscal General de l'estat espanyol. Per això ens donen aquesta resposta hipòcrita que evita assumir-ne cap responsabilitat. https://t.co/SVrgi2kGBQ pic.twitter.com/bbNTznEqYw
— Clara Ponsatí (@ClaraPonsati) July 14, 2023
El text de la Comissió es limita a apuntar que les directives europees estableixen unes regles mínimes pel que fa a la definició d’ofenses criminals i a les sancions. “Les ofenses relacionades a grups terroristes i a activitats terroristes a la Unió Europea inclouen aquells actes intencionats que poden danyar seriosament un país o una organització internacional”, recorda. No obstant això, també remarca que els estats membres poden anar més enllà de les definicions de la directiva.
En aquest sentit, i en referència a la pregunta dels eurodiputats de Junts, la Comissió considera que aquesta sol·licitud requereix l’assessorament legal d’un cas específic. “Aquest assessorament específic va més enllà de la responsabilitat de la Comissió; és una tasca dels tribunals nacionals dels estats membres i, per tant, […] la Comissió no es troba en la posició per donar una resposta”, conclou.
A l’espera d’una reunió amb l’Europol
La resposta de l’executiu comunitari arriba en un moment en què l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, està a l’espera de saber si es pot reunir amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la directora de l’Europol, Catherine De Bolle. Riba va emetre la sol·licitud aquest darrer mes de juny, després que un informe de l’Europol inclogués l’independentisme català com un dels moviments més actius i violents a l’estat espanyol.
En la carta enviada a Reynders i De Bolle, Riba va expressar la seva preocupació per aquesta qüestió recollida en l’informe sobre la situació del terrorisme a la UE i va insistir que es tractava d’una classificació injusta. “Perjudica les eines per combatre el terrorisme i assegurar la seguretat dins de la UE”, va subratllar. “És crucial que abordem la qüestió i assegurem l’adequació i la imparcialitat de la informació presentada pels informes de l’Europol”, va afegir.