14.02.2018 - 16:19
|
Actualització: 14.02.2018 - 20:53
La Comissió Europea proposa la possibilitat de retallar els fons de cohesió i la política agrària comuna (PAC) a partir del 2021 per a compensar la pèrdua d’ingressos de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. En un informe sobre les prioritats pressupostàries a partir del 2020, la Comissió Europea presenta diversos escenaris per fer retallades en despesa i augmentar ingressos, i alguns impactarien, si s’arriben a aplicar, directament a Catalunya i bona part de l’estat espanyol.
En concret, en un dels escenaris, la Comissió Europea proposa eliminar els fons de cohesió per a les regions més desenvolupades o les que es consideren ‘en transició’, el que permetria un estalvi de 95.000 milions d’euros, un 8,7% de l’actual marc financer plurianual. Això deixaria fora d’aquests ajuts a Catalunya, que té un PIB per sobre de la mitjana europea, però també el País Valencià i les Illes, que es consideren regions de transició.
La Comissió Europea també es planteja mantenir la política actual d’ajudes en fons de cohesió a tot el territori de la Unió Europea, sense excepcions, amb una inversió de 370.000 milions d’euros, però fent ‘eficiències’ per ‘modular la intensitat dels ajuts’ i dirigir-los més bé allà on calguin.
En el document publicat aquest dimecres, la Comissió Europea també apunta a la possibilitat de fer retallades en la política agrària comuna (PAC), una de les despeses més importants del pressupost europeu. Hi ha dos escenaris de retallades plantejats: un de fins al 30%, que suposaria deixar de pagar als agricultors i ramaders uns 120.000 milions d’euros, i un altre amb retallades del 15%, el que suposaria un estalvi per Brussel·les de 60.000 milions d’euros.
En el primer d’aquests dos escenaris, l’impacte en els ingressos dels agricultors seria molt fort, d’una caiguda del més del 10% en alguns casos, i més pronunciada en sectors específics. Amb la retallada del 15%, ‘l’impacte seria més limitat però encara seria considerable en determinats sectors, segons la tria feta’, avisa la CE. Brussel·les també proposa la idea de mantenir el pressupost de la PAC als nivells actuals, d’uns 400.000 milions d’euros.
L’informe de la Comissió Europea només planteja escenaris, però no és una proposta concreta ferma ni definitiva. En tot cas, el marc pressupostari l’hauran de pactar els estats membres, que són els que tenen l’última paraula en aquesta qüestió. El mes de maig, es preveu que la CE faci una proposta més concreta de les seves prioritats, un cop hagi rebut comentaris i valoracions dels escenaris plantejats en el document d’aquest dimecres.