Brussel·les i Londres entren en fase de ‘negociació intensiva’ per a evitar un Brexit sense acord

  • La UE, tanmateix, encara necessita que l'alternativa britànica a la salvaguarda irlandesa sigui creïble i operativa

VilaWeb

Europa Press

11.10.2019 - 19:30
Actualització: 11.10.2019 - 20:42

Els negociadors de la Unió Europea i el Regne Unit han obert una fase de ‘negociacions intensives’ per mirar d’aconseguir un acord que eviti un Brexit caòtic el 31 d’octubre. N’ha informat la Comissió Europea en un comunicat, en què s’aclareix que el bloc no havia canviat de posició i que encara veia necessari que l’alternativa a la salvaguarda irlandesa sigui creïble i operativa.

És un nou esforç que posa les converses en una última fase anomenada ‘túnel’, que implica que les parts es concentren, sense filtracions ni consultes externes, en la tasca de detallar els termes d’un acord.

En una reunió informativa amb els ambaixadors dels Vint-i-set, el negociador en cap europeu, Michel Barnier, els ha demanat suport per a fer aquest pas i, segons que han indicat a Europa Press fonts europees, l’ha rebut. L’oficina de Boris Johnson ha celebrat aquest avenç. Barnier ha reiterat la determinació del bloc per a solucionar-ho a temps i ha advertit que durant els darrers contactes havia vist un ‘interès genuí’ del govern de Johnson per a salvar els últims esculls.

El suport dels estats membres a Barnier arribava hores després de la reunió del negociador europeu amb el ministre britànic pel Brexit, Steve Barclay. Una trobada que totes dues parts han descrit com a ‘constructiva’.

També ha estat determinant la reunió que van mantenir dijous passat Johnson i el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, després de la qual el mateix president del Consell europeu va dir que veia ‘indicis prometedors.’

Dilluns, Barnier informarà el Parlament Europeu i els estats membre del transcurs de les negociacions, i dimarts, els ministres europeus podran examinar en una reunió d’Afers Generals a Luxemburg si hi ha elements per a tancar un acord o no.

El Consell Europeu, data límit

La setmana passada, Londres va traslladar als negociadors europeus un text legal amb una alternativa a la salvaguarda irlandesa que preveu l’acord de retirada, i que té el rebuig frontal dels britànics. Però la UE va descartar la proposta perquè considerava que no oferia les garanties necessàries per a evitar el retorn a una frontera dura al nord d’Irlanda, ni per protegir-ne la integritat del mercat únic. A més, va censurar Johnson per recórrer a un ‘joc estúpid’ d’encreuament de responsabilitats.

Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea es veuran els dies 17 i 18 d’octubre en una cimera a la capital europea i, tot i que els vint-i-set no han assenyalat en públic una data per al punt de no retorn, a Brussel·les es dóna per fet que si no hi ha una proposta creïble i legalment operativa abans d’aquesta cita, no hi haurà marge per a evitar el fracàs de les negociacions.

Per això serà determinant si, durant el cap de setmana, els negociadors que entrin al ‘túnel’ aconsegueixen de superar els ‘punts problemàtics’ que la Unió Europea va identificar en la proposta britànica. Després del rebuig inicial dels vint-i-set, el Regne Unit ha mostrat ‘disposició per explorar solucions’, d’acord amb les fonts consultades.

Johnson no aclareix els dubtes

Johnson ha refusat avui d’aclarir si preveia que el nord d’Irlanda pogués quedar-se a la unió duanera després de la sortida del Regne Unit del bloc comunitari. ‘Crec que m’equivocaria si comentés les negociacions’, ha al·legat davant els mitjans, en una crida per ‘deixar treballar els negociadors.’

‘Puc garantir que sota cap circumstància hi haurà res que perjudiqui la capacitat de tot el Regne Unit per a treure partit del Brexit. Crec que és el que la gent espera i és el que obtindrem’, ha al·legat el premier britànic, que ha reiterat les bones sensacions de la reunió que van tenir ahir amb l’homòleg irlandès.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor