15.02.2023 - 14:13
|
Actualització: 16.02.2023 - 12:00
La Comissió Europea ha anunciat que denunciaria l’estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver traslladat al seu ordenament jurídic en els terminis fixats la normativa comunitària sobre protecció dels denunciants de casos de corrupció i més delictes que afectin interessos de la UE.
El nou marc ofereix canals segurs i confidencials perquè els informants puguin denunciar infraccions sense témer represàlies, segons que ha recordat el comissari de Justícia, Didier Reynders. Brussel·les ha portat al TJUE els incompliments de l’estat espanyol, però també d’Alemanya, la República Txeca, Estònia, Hongria, Itàlia, Luxemburg i Polònia.
La directiva va entrar en vigor el desembre del 2019, però els països de la UE comptaven amb dos anys per a traslladar les modificacions legals a la seva legislació, un termini que va expirar el desembre del 2021.
La normativa per a la protecció de denunciants, tant del sector públic com del privat, garanteix canals eficaços per a denunciar les infraccions de les normes de la UE de manera confidencial, establint un sistema sòlid de protecció en cas de represàlies.
Això s’aplica tant en l’àmbit intern (dins una organització) com extern (a una autoritat pública competent), segons que assenyala l’executiu comunitari en un comunicat en què també precisa que l’expedient als països incomplidors va començar el gener de l’any passat. En aquest temps, Brussel·les ha continuat el diàleg amb l’estat espanyol per a cercar una solució, però les dues fases prèvies a la denúncia davant el TJUE –la tramesa d’una carta d’emplaçament i un dictamen motivat– no han servit per a resoldre el problema.