Brussel·les demana a més ONG sumar-se al Codi de Conducta per a regular la seva activitat en els rescats al Mediterrani

  • El text els prohibeix d'entrar en aigües líbies per salvar gent i els obliga a acceptar el desplegament de policies judicials italians a bord de les seves embarcacions

VilaWeb

Europa Press

01.08.2017 - 19:24
Actualització: 01.08.2017 - 22:04

La Comissió Europea ha demanat que se sumin més ONG al Codi de Conducta elaborat pel govern italià amb el suport jurídic de l’executiu comunitari per regular la seva activitat al Mediterrani. El codi els prohibeix d’entrar en aigües líbies per salvar gent i els obliga a acceptar el desplegament de policies judicials italians a bord de les seves embarcacions per investigar el trànsit de persones.

El govern italià ha avisat les ONG que, si no accepten el codi, hauran d’assumir-ne les conseqüències. El Codi de Conducta només ha estat acceptat fins ara per les ONG Proactiva Open Arms, Save the Children i MOAS i ha estat rebutjada, entre més, per Metges sense Fronteres, la francesa SOS i l’alemanya Sigui-Watch.

‘Donarà més claredat a tots els actors en les pràctiques de treball i garantirà a les ONG que, si s’adhereixen a alguns principis i estàndards en línia amb el dret internacional, tindran les garanties que podran accedir als ports italians’, ha justificat la portaveu d’Immigració de l’executiu comunitari, Natasha Bertaud, que ha recordat que els ministres de l’Interior de la Unió Europea van donar suport ‘unànimement’ a la idea de desenvolupar un Codi de Conducta.

Metges Sense Fronteres retreu que el Codi de Conducta no inclogui l’obligació que els agents de policia judicial vagin desarmats i que obligui a desembarcar les persones rescatades en un ‘lloc segur’ en comptes de poder traslladar-les a altres bucs, com es fa ara, i consideren que això imposa ‘limitacions innecessàries’ a les operacions de rescat, que ralentitzaran i minvaran la seva eficàcia.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor