Brussel·les aprova amb condicions la compra de l’empresa de videojocs Activision per part de Microsoft

  • La CE inclou salvaguardes per a evitar que Microsoft assoleixi una posició dominant en la distribució de jocs al núvol

VilaWeb
ACN
15.05.2023 - 18:36
Actualització: 15.05.2023 - 19:57

La Comissió Europea ha aprovat la compra de l’empresa de videojocs Activision Blizzard per part de Microsoft, una operació valorada en 63.300 milions d’euros. En un comunicat, l’executiu comunitari considera que l’adquisició “aborda plenament” les preocupacions de competència identificades i assegura que representa “una millora significativa per al sector dels videojocs”. El vistiplau de la Comissió, però, arriba després d’haver-se afegit certes salvaguardes en l’acord per a evitar que Microsoft assoleixi una posició dominant en la distribució de jocs a través del núvol i en el mercat de sistemes operatius per a ordinadors.

En concret, l’anàlisi elaborada per Brussel·les va identificar dues amenaces. Per una banda, la compra danyaria la competència en la distribució de videojocs a través de plataformes de ‘streaming’ -retransmissions de videojocs en directe- al núvol, un mercat per ara limitat però “amb molt potencial”. Com altres empreses, Microsoft també posseeix la seva plataforma de ‘streaming’ a través del núvol, anomenada ‘Game Pass Ultimate’. Sobre això, la Comissió alertava que, si Microsoft decidia que els jocs d’Activision passaven a ser exclusius dins la seva plataforma, la competència se’n veuria ressentida. És per això que l’executiu ha exigit a Microsoft que, almenys durant deu anys, tots els usuaris dels jocs d’Activision puguin utilitzar qualsevol plataforma al núvol, més enllà de la de Microsoft.

L’altra amenaça feia referència al mercat d’ordinadors. En l’estudi de la CE es deia que, si Microsoft exigia exclusivitat a Activision, això també reforçaria la posició de Windows, el sistema operatiu elaborat per Microsoft. “Tot plegat podria dificultar la transmissió dels jocs d’Activision en ordinador que fan servir sistemes operatius diferents dels de Microsoft”, defensava.

Davant aquest escenari, la Comissió ha acceptat la compra sota la condició que, almenys durant els pròxims deu anys, qualsevol joc d’Activision pugui ser jugat en altres consoles i ordinadors que no estiguin produïts per Microsoft.

Per la vice-presidenta executiva de competència de la CE, Margrethe Vestager, la decisió d’aquest dilluns representa “un pas molt important” en una indústria “dinàmica i de ràpid creixement” com la dels videojocs. “Els compromisos assolits amb Microsoft reforçaran la competència i les oportunitats per créixer”, ha afegit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor