‘Brussel·les. Amb il·lusió’: la rebel·lió del #DiaDelPuntVolat

  • Imaginació esmolada i reivindicació s'uneixen en el segon Dia del Punt Volat · Us oferim un balanç de la commemoració a Twitter

VilaWeb

Text

Jordi Badia i Pujol

24.01.2018 - 20:00

‘No fem cagarel·la, ni avui, #DiaDelPuntVolat! Em fan al·lèrgia, les cel·les, com si tingués varicel·la. He de prendre til·la. (Postil·la: Espero amb il·lusió el dia que en surtin per cridar: Al·leluia!, llavors potser cancel·laré la meva fal·lera per les aquarel·les grogues…)’

Aquest és un dels centenars de piulets que avui han inundat Twitter, per commemorar el segon Dia del Punt Volat, amb l’etiqueta #DiaDelPuntVolat. La celebració d’aquesta diada, estrenada l’any passat, ha esdevingut una mena d’homenatge a l’ortografia, als mots i, en definitiva, a la llengua catalana.

La iniciativa d’aquesta commemoració és d’un grup que l’any passat es va presentar en el bloc Dia del Punt Volat i que convida a celebrar aquest dia a les xarxes socials cada 24 de gener. Ells mateixos expliquen d’on prové la idea: ‘El Dia del Punt Volat està inspirat en el “Word Nerd Day” anglosaxó i en la tradició que tenen els americans de muntar dies commemoratius amb qualsevol excusa.’

Per què avui?
La data triada per a aquesta celebració té una explicació. Tal dia com avui, dia 24 de gener, de l’any 1913 l’Institut d’Estudis Catalans va promulgar les Normes ortogràfiques del català modern, un conjunt de vint-i-quatre regles que servien per a modernitzar, depurar i unificar l’ortografia catalana. La comissió encarregada d’establir aquestes normes era composta per Antoni Maria Alcover, Josep Carner, Frederic Clascar, Pompeu Fabra, Lluís Segalà, Jaume Massó, Miquel dels Sants Oliver, Antoni Rubió i Lluch, Pere Coromines i Eugeni d’Ors, a partir d’un qüestionari de Fabra.

Les normes es divulgaren ràpidament, tant a la premsa com a l’ensenyament, i la immensa majoria dels escriptors les adoptaren a ulls clucs. El president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, va fer una crida perquè tothom les seguís amb unitat i disciplina, de manera que l’administració també les incorporà en els texts. Aquesta actuació va ser clau per a l’èxit no tan sols de les Normes sinó de la unitat i la recuperació de la llengua.

L’al·licient de la rebel·lió
En un any com aquest i en un dia com avui, no és estrany que molts piulets s’hagin fet ressò del moment que viu el país. Mots amb ela geminada com ‘rebel·lió’, ‘cel·la’ i ‘Brussel·les’ han estat repetits en una munió de comentaris de Twitter. Vegem-ne uns quants

https://twitter.com/Silvia_Senz/status/956130533976739840

Cavil·lar per refocil·lar-se
Però també molts usuaris han demostrat que, quan es tracta de jugar amb la llengua, la creativitat dels catalans és il·limitada, bé per a fer embarbussaments o jocs diversos, bé per a presentar creacions artístiques (poemes, performances i… il·lustracions excel·lents). Us n’oferim una selecció.

https://twitter.com/figuerenk/status/956108925430042626

https://twitter.com/gllmsvll/status/956102393397161985

La història del punt volat, en vint piulets
Per acabar, us deixem amb una lliçó històrica sobre el punt volat i la ela geminada, oferta per l’usuari @FocFollet en un fil de Twitter:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor