29.04.2023 - 11:40
|
Actualització: 01.05.2023 - 22:36
La Comissió Europea ha tancat un principi d’acord amb els cinc països que vetaven l’exportació de cereal ucraïnès perquè perjudicava els seus productors locals, segons ha confirmat el vice-president de la CE i responsable d’Economia i Comerç, Valdis Dombrovskis. El pacte amb Bulgària, Hongria, Polònia, Romania i Eslovàquia implica l’aixecament dels vets i preveu un paquet d’ajudes de 100 milions d’euros per als agricultors afectats. “Hem actuat per resoldre les preocupacions dels agricultors”, ha dit Dombrovskis.
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha afegit que el pacte permet el pas de quatre tipus de cereals i que aconsegueix de preservar alhora la capacitat exportadora d’Ucraïna i el mode de vida dels agricultors locals.
Ucraïna és un dels principals proveïdors mundials de cereal, però amb la guerra, la seva capacitat d’exportació s’havia vist molt minvada i la Unió Europea té vigent una suspensió dels aranzels per permetre que el gra ucraïnès pugui vendre’s a l’estranger. Això, però, ha provocat les protestes en països veïns, on els pagesos europeus veuen que l’arribada del cereal ucraïnès, més barat, no els permet competir.
Per això, alguns països, impulsats per Polònia i Hongria, van aplicar unilateralment un vet a l’entrada del gra d’Ucraïna. Amb els acords assolits ahir, s’aixequen els vets i es busquen solucions per al blat, el blat de moro, la colza i el gira-sol.