Brussel·les demana que es retiri el pla hidrològic de l’Ebre

  • La PDE demana a la Comissió Europea que actuï ‘amb rapidesa, claredat i fermesa’ per frenar el pla de conca de l’Ebre

VilaWeb

Redacció / ACN

13.07.2016 - 22:00

El Parlament Europeu va demanar ahir que es retirés el pla de conca de l’Ebre del govern espanyol. Els eurodiputats del comitè de Peticions van aprovar l’informe de la delegació que va anar a l’Ebre el mes de febrer per 22 vots a favor i 9 en contra. Fins i tot van reforçar el text inicial, acceptant una esmena dels eurodiputats catalans que demanava a la Comissió Europea que rebutgés ‘el segon cicle del pla de conca presentat pel govern espanyol’ perquè no resolia ‘les deficiències identificades’ l’any passat; l’esmena fou acceptada per 19 vots a favor i 12 en contra. Així mateix, els eurodiputats van refusar una esmena del PP que pretenia llevar del text les crítiques a la gestió de l’aigua del govern espanyol.

Els eurodiputats catalans d’ERC-NeCat, CDC, ICV i PSC i l’ex-membre d’Unió Francesc Gambús havien presentat esmenes a l’informe inicial de la delegació d’eurodiputats que va venir al març perquè inclogués una afirmació molt més contundent a favor de la retirada del pla de conca de l’Ebre. L’esmena, la número 3 que es votava ahir, es va aprovar amb el suport dels partits que representen, tot i que el grup liberal, en què participa el convergent Ramon Tremosa, no li permeté de votar a ell i hi va enviar els representants de Ciutadans i UPyD, que hi van votar en contra.

L’esmena deia que els plans de conca del govern espanyol encara no inclouen totes les deficiències identificades per la Comissió Europea el març del 2015 i per això demanava a la Comissió de refusar els plans de conca de segon cicle presentats pel govern espanyol. Un altre element de l’informe que es va reforçar és la crítica als cabals ecològics. Els eurodiputats demanaven que els cabals fossin suficients per a aconseguir una conservació favorable de l’espai natural.

La PDE demana que s’actuï amb rapidesa
La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va demanar a la Comissió Europea que actués amb rapidesa després de l’aprovació de l’informe. En una conferència de premsa a Brussel·les, els portaveus de la plataforma, Manolo Tomàs i Susana Abella, van destacar que l’informe sobre el delta era un pas important per a modificar la gestió de l’aigua a l’estat espanyol i un reconeixement a les mobilitzacions socials d’aquests darrers anys. ‘No ens volem quedar aquí, sabem que l’informe no obliga i, per tant, demanem a la CE que actuï amb rapidesa, claredat i fermesa. La gent de l’Ebre no podem esperar’, va dir Tomás.

Tomàs també va fer una crida al govern espanyol perquè, ara que s’ha aprovat l’informe de l’Eurocambra, revisi el pla hidrològic. Susana Abella va explicar que la plataforma presentava ahir una nova queixa a la Comissió Europea, semblant a la que ja va presentar el novembre del 2014, per recordar-li que el govern espanyol no havia fet canvis substancials en la planificació hidrològica i no havia tingut en compte les recomanacions de Brussel·les del març del 2015. La PDE confia que l’informe aprovat des de l’Eurocambra refermi els seus arguments davant de la CE.

Satisfacció dels eurodiputats catalans
Els eurodiputats catalans Josep-Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (ERC-NeCat), Ramon Tremosa (PDC), Francesc Gambús (independent), Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (ICV) van celebrar amb la PDE l’aprovació de l’informe, que consideren un rebuig europeu a la política hidràulica del PP espanyol. Gambús, que forma part del Partit Popular Europeu d’on prové el ponent de l’informe, l’eslovac Pál Csáky, va dir que el text final era útil per a la Comissió Europea, que és la institució que, en última instància, hauria de censurar el pla de l’Ebre.

Terricabras va dir que l’informe responia als fets i per això s’havia aprovat amb majoria al comitè de Peticions. Va agrair la tasca de la PDE: ‘Fa trenta anys que treballa, defensa i lluita per l’Ebre i en fa setze que ve a Brussel·les’, va dir, tot i advertir: ‘Mentre no es canviï la manera de concebre el pla hidrològic i no es deixi de buscar el transvasament, el riu perillarà. El riu ha de ser útil, però la seva mateixa existència és de màxima utilitat.’

Per Tremosa, tot i que l’informe del Parlament Europeu no és vinculant té un altíssim valor polític. Va recordar que els eurodiputats catalans que hi havien donat suport representen més del 75% dels vots catalans a les eleccions europees del 2014. ‘Demano al govern espanyol que compleixi la directiva marc de l’aigua’, va dir. I va voler felicitar la PDE: ‘Són els autèntics herois de la victòria d’avui.’

Segons Urtasun, tot i les pressions del PP, l’Eurocambra ha entès que el pla fa perillar el delta. Per ell, que l’autor de l’informe sigui del Partit Popular Europeu demostra fins a quin punt la posició del PP és minoritària a Europa en matèria de gestió de l’aigua. ‘Avui s’ha llançat un missatge molt clar: que la CE ha de rebutjar el pla de conca, de manera que després d’aquesta posició hem d’exigir a la CE que compleixi aquest mandat que li hem fet.’

Javi López va dir que es culmina una feina llarga i que el Parlament Europeu havia d’estar d’enhorabona. Per ell, Brussel·les demostra que és capaç d’escoltar i atendre una petició ciutadana que ve de la societat civil. En la mateixa línia, Ernest Maragall (ERC-NeCat) va remarcar que havien guanyat els valors que defineixen Europa. ‘Avui l’Ebre recupera l’esperança i ens retorna també la confiança en la UE’, va dir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor