09.04.2022 - 12:03
|
Actualització: 09.04.2022 - 13:47
En una entrevista concedida a l’agència Efe amb motiu de la presentació del seu nou llibre, No somos gilipollas: una radiografía de nuestro querido e imperfecto país, l’actor i comediant barceloní Bruno Oro ha expressat el seu parer sobre qüestions com ara el procés i l’auge de l’extrema dreta a l’estat espanyol.
Respecte de l’independentisme, Oro s’ha autoproclamat equidistant: “Les banderes i les fronteres no em diuen res.” L’actor, a més, ha lamentat l’esgotament dels catalans, “tant independentistes com no independentistes” amb el moviment, que considera que “s’ha desacreditat molt per culpa d’un govern barallat i que ha desil·lusionat la gent”.
A parer seu, “la política s’assembla a una escola bressol”, un fenomen que il·lustra amb la “rivalitat estúpida” entre el govern català i madrileny durant la pandèmia: “Els uns per ser els més estrictes i els altres per ser els més festius.” Oro es mostra crític amb el govern del Principat: “Es prenien mesures que eren contradictòries. Era il·lògic que els metros anessin plens i els teatres tinguessin restriccions de cabuda.”
Sobre l’ascens de l’extrema dreta, considera que és un problema que solament podrà ser resolt a còpia de “recuperar la tolerància i la capacitat d’abrigar l’altre” que, segons el seu punt de vista, són pròpies dels espanyols. És una afirmació que casa bé amb la tesi central del seu nou llibre, en què Oro intenta superar les rivalitats entre els ciutadans de l’estat espanyol per fer valdre “el bon rotllo” que creu que és comú a tots els pobles de la península.
Respecte de la comèdia, l’actor reconeix que és un moment delicat per a l’humor, i afegeix que s’ha d’autocensurar a les xarxes socials per evitar que l’insultin o l’acusin de faltar el respecte a algú. Amb tot, continua defensant l’humor com una “eina molt poderosa per treure-li ferro a les coses”.