Bromera celebra trenta-cinc anys i opta pels premis Ciutat d’Alzira

  • Ha presentat novetats de Jordi Torrent, Joanjo Garcia i Francesc Puigpelat per a Sant Jordi

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

26.03.2021 - 21:50

L’editorial Bromera, que té la seu central a Alzira i la subseu a Barcelona amb els segells Més Llibres (per a adults) i Ànima Llibres (infantil i juvenil), celebra els trenta-cinc anys de la seva fundació mantenint el lema “Llibres, passió i futur”, tal com ha dit el director editorial, Gonçal López-Pampló. Però de moment, la celebració haurà d’esperar, per la crisi sanitària i econòmica. Bromera, que va estrenar nova seu el 2018 sense imaginar que al cap de dos anys tot s’aturaria, es marca com a objectiu immediat treballar la digitalització i els nous consums culturals, que tenen encara molts aspectes per descobrir. També manté l’objectiu de la internacionalització del catàleg: aquests darrers anys ha començat a exportar títols, sobretot alguns àlbums il·lustrats. En aquest sentit, els llibres de Rocío Bonilla són els que han arribat més lluny, perquè s’han venut a una vintena de llengües. I un altre objectiu, trencar la barrera invisible entre el País Valencià i el Principat, tenint més presència no tan sols en llibreries sinó també en la vida cultural.

En conferència de premsa virtual, Gonçal López-Pampló ha presentat tres novetats per a Sant Jordi, que són els tres darrers premis Ciutat d’Alzira: Els fantasmes i Madame Lévy, de Jordi Torrent (XXXII premi de Novel·la Ciutat d’Alzira);  Els adeus del Jaguar, de Joanjo Garcia (XXV premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil); i La banda dels llunàtics, de Francesc Puigpelat (premi Vicent Silvestre de Narrativa Infantil). Tots tres tenen en comú que contenen temes socials molt contemporanis, com són l’especulació urbanística i els desnonaments, el suïcidi juvenil i l’estrès infantil.

Humor, fantasmes i especuladors

Els fantasmes i Madame Lévy, de Jordi Torrent, se situa a la Barcelona postolímpica, al barri de Sant Pere, on una empresa pressiona els veïns d’un edifici perquè venguin el pis i, així, construir-hi un hotel. Tots els veïns cedeixen a la pressió tret d’una senyora francesa, gran, Madame Lévy, qui començarà a rebre assetjament immobiliari. Tanmateix, tal com ha explicat l’autor, la novel·la és una història d’amor entre aquesta senyora i un jubilat excèntric que busca unes presències metafísiques, unes forces fantasmagòriques, instal·lades en l’edifici. L’humor és un dels punts forts d’aquesta novel·la, que és la segona que publica Jordi Torrent, artista visual, membre de Drap-art (Festival Internacional d’Art i Sostenibilitat) i que viu entre Formentera i Barcelona.

Afrontar el suïcidi juvenil

La nova novel·la de Joanjo Garcia, Els adeus del Jaguar, és una obra dirigida al lector juvenil, però també adult, que se centra en el suïcidi d’un jove que viu en un poble. Aquest és en Jaguar, que en la novel·la ja és un personatge absent. L’Aina, una bona amiga, que viu a ciutat i estiueja al mateix poble, explica la història d’aquest noi per entendre per què es va llevar la vida. Segons López-Pampló, el llibre afronta tres grans temes: a més del suïcidi juvenil, el despoblament i l’emigració del camp a les grans ciutats i les noves masculinitats, que han de vèncer els tòpics masclistes.

Criatures estressades

La darrera novetat és obra de Francesc Puigpelat, La banda dels llunàtics, que ha escrit una novel·la de temàtica infantil i adreçada als infants: l’Anita té una vida superorganitzada i atapeïda d’activitats i d’extraescolars que li acaben causant insomni i estrès. Per mitjà de la música i recorrent a una psicòloga, descobrirà i entendrà coses noves.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor