La presó de Brians 1 estrena un mòdul gestionat per les mateixes internes

  • Amb aquesta iniciativa, la Conselleria de Justícia, busca potencia l'autonomia de les presses

VilaWeb
Redacció
07.03.2019 - 21:11

La presó de Brians 1, ubicada a Sant Esteve Sesrovires, ha estrenat un nou mòdul autogestionat per les pròpies internes que l’integren, un projecte pioner a Catalunya que busca fomentar l’autonomia de les preses, amb menys controls i més flexibilitat en les seves rutines diàries.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha donat a conèixer aquesta setmana aquest nou format de gestió ‘pioner’, en funcionament des de juliol i constituït per 26 dones. ‘Aquesta iniciativa és l’eina adequada per apoderar les dones privades de llibertat’, ha assenyalat Capella sobre aquest espai que, ha dit, ajuda a ‘rebaixar la conflictivitat’.

Busquen potenciar l’autonomia

En aquest mòdul, les pròpies internes són les que es distribueixen les tasques de neteja de les zones comunes i organitzen els horaris per realitzar telefonades, servir-se el menjar o dutxar-se.

‘Han de ser persones autònomes, els hem de donar les eines necessàries perquè tinguin autoestima’, ha subratllat la consellera, que ha visitat la unitat al costat del secretari de mesures penals, Amand Calderó, i la directora de Brians 1, Gemma Torres.

D’acord amb el departament, l’autogestió ha generat una major implicació de les internes en la vida del centre, ha potenciat la seva responsabilitat i autonomia i ha millorat el clima social. De fet, des de la seva creació només hi ha hagut un incident lleu al mòdul, però no ha compromès la convivència entre les internes.

Els criteris per accedir a aquest mòdul autogestionat varien en funció de la bona conducta i del grau de responsabilitat de les tasques que les internes realitzen al recinte i que inclouen des de treballar al forn a fer-ho a la bugaderia o en comunicació.

Com funciona el mòdul?

El mòdul està format per catorze cel·les dobles i dues individuals, que se sumen a una cuina, un menjador, un pati interior, les dutxes i la sala d’estar amb televisió i sofàs. Tot aquests espais estan gestionats completament per les internes, que tenen llibertat per prendre decisions sobre la distribució i l’ús d’espais compartits.

A més de fomentar l’apoderament de les dones recluses, aquesta iniciativa busca que les internes aprenguin a conviure, a autogestionar-se i a adquirir competències per després ‘afrontar la vida en llibertat’, ha afegit Capella.

La consellera ha destacat la necessitat que les presons de dones es feminitzen perquè aquestes puguin trobar-hi un espai per refer les seves vides, ja que les preses només representen el 7% de la població carcerària a Catalunya.

Brians 1 vol classificar les presses segons el seu perfil

La iniciativa del mòdul autogestionat forma part d’un programa d’intervenció més extens que s’està portant a terme a la presó de Brians 1 i que inclou, entre d’altres, la classificació de les internes en unitats adaptades als seus perfils.

Un d’ells és la unitat per a dones amb discapacitat intel·lectual, que es posarà en marxa en els pròxims mesos per garantir un entorn protegit a aquestes dones i evitar situacions d’abusos.

Un altre és la comissió de decisió i d’acollida, que estarà formada per 120 dones que podran organitzar-se entre elles per prendre decisions sobre les activitats d’oci o sobre com integrar les noves internes.

Quantes dones hi ha a Brians 1?

El centre penitenciari Brians 1 compta amb 150 preses, el 56% de les quals són de nacionalitat espanyola i la majoria és al centre per haver comès robatoris, furts o tràfic de drogues.

El perfil de les dones recluses a les presons catalanes correspon a una persona de 38 anys, amb fills, que passa cinc anys a la presó i amb una taxa de reincidència del 26%.

A més, dues de cada tres internes són víctimes de violència masclista i el 6% presenten problemes de salut mental.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor