16.06.2016 - 17:05
BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)
El productor, compositor, artista visual, tecnòleg i assagista Brian Eno ha defensat aquest dijous en la seva ponència inaugural del IV Congrés Internacional de Cultura Digital i Tecnologies Creatives – Sónar+D davant d’un miler de persones: “Els nens aprenen jugant, els adults amb l’art”.
En la conferència ‘Why we play?’, ha ressaltat el necessari, però limitat, poder de la ciència per comprendre el món, i ha subratllat el paper de la cultura i de l’art com espais on contrarestar un sistema educativa excessivament matemàtic i tecnològic.
“La ciència és un llenguatge per buscar consensos sobre la realitat a través de l’experimentació, però no s’enfronta al terreny dels valors”, perquè queda lluny de l’experiència i de les discussions culturals.
“La ciència no ens diu què pensar de les coses”, ha subratllat el productor que ha treballat amb Robert Fripp, Laurie Anderson, U2 o Talking Heads, entre d’altres, i ha sobresortit per la seva aportació al camp de les instal·lacions sonores i audiovisuals en les quals ha anticipat tendències, com el vídeo en format vertical.
“L’art és tot el que no hem de fer”, ha sentenciat, i ha afegit que cantar i vestir-se amb un determinat estil no són precisament necessitats vitals bàsiques.
“No canviaria res si no ho fas”, ha dit per argumentar que els valors associats a fets artístics representen mons amb els quals les persones es volen identificar.
Ha qualificat la cultura com el “lubricant” de l’evolució, i ha assenyalat la pèrdua d’un 15% de volum del cervell en els últims 20.000 anys, en contra del que podria esperar-se d’un viatge cap al progrés.
En aquesta línia, ha reflexionat sobre el fet que fa milers d’anys les persones havien de tenir el cervell més gran per suportar més coneixements per sobreviure, buscar menjar, fugir del perill i buscar aigua.
“Ara som en essència totalment inútils des del punt de vista de l’evolució, però tenim accés a moltes ments. Per aquesta raó, no necessitem un gran cervell, sinó grans connexions amb altres cervells”, ha recalcat.
“COMPLEXITAT” D’UN MÓN INTERDEPENDENT
Ha constatat la “complexitat” del món actual, que el cervell és més petit, els interessos cada vegada són més especialitzats i la societat és cada vegada més interdependent.
Eno va passar a formar part de la història del programari al crear el so de Windows 95, que al seu moment ha estat el llançament de més calat a l’àmbit dels productes tecnològics.