Brexit.- Juncker nega que el ‘Brexit’ sigui el final de la UE i demana que el procés d’incertesa “no duri massa”

  • El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha negat aquest divendres que la sortida del Regne Unit del bloc comunitari sigui el final de la Unió Europea, i alhora ha apel·lat a l'impuls de Berlín i París per assegurar que el procés d'incertesa durant la negociació del divorci "no duri massa".

VilaWeb
Redacció
24.06.2016 - 13:04

BRUSSEL·LES, 24 (EUROPA PRESS)

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha negat aquest divendres que la sortida del Regne Unit del bloc comunitari sigui el final de la Unió Europea, i alhora ha apel·lat a l’impuls de Berlín i París per assegurar que el procés d’incertesa durant la negociació del divorci “no duri massa”.

Juncker ha comparegut davant dels mitjans a Brussel·les hores després que es coneguessin els resultats definitius del referèndum britànic i després de participar a una reunió per coordinar la resposta europea amb el president del Consell europeu, Donald Tusk, i el president del Parlament Europeu, Martin Schulz.

El cap de l’Executiu només ha admès dues preguntes dels periodistes i a la segona, sobre si tem un contagi de l’euroescepticisme a altres països d’Europa i que el ‘Brexit’ sigui el principi del final, ha respost amb un rotund “no”. Després ha abandonat entre aplaudiments una sala de premsa amb gran presència d’eurofuncionaris.

“Espero del motor franco-alemany una presa de posició molt clara. Voldria que per a tothom quedés clar, (sigui) evident i necessari que el procés d’incertesa en el qual entrem no duri massa”, ha explicat, per després afirmar que s’han “d’accelerar les coses”.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha donat a entendre que la notificació formal a la Unió Europea sobre la decisió d’abandonar el club no arribarà fins que es produeixi el relleu en el Govern, i ha parlat d’un termini fins al mes d’octubre.

Tot i això, en una declaració conjunta llegida per Juncker, els dirigents de la Unió Europea han reclamat que tal declaració arribi “com més aviat millor” per poder negociar “ràpidament” la sortida.

L’article 50 del Tractat de la Unió Europea preveu que un Estat membre pot sol·licitar la seva “retirada voluntària i unilateral” de la Unió Europea, i que els tractats es deixaran d’aplicar en aquest país quan s’aconsegueixi l’acord o, si no hi ha acord, com a màxim en dos anys a partir d’aquesta notificació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor