Brexit.- Gairebé 290.000 britànics a Espanya i 102.000 espanyols al RU poden convertir-se en immigrants irregulars

  • Els britànics han decidit abandonar la Unió Europea i tot i que fins d'aquí uns anys no estaran clares les condicions de 'divorci', si la sortida comporta també abandonar l'Espai Econòmic Europeu els prop de 290.000 britànics que resideixen a Espanya es convertirien en immigrants en situació irregular en deixar de ser ciutadans comunitaris de ple dret i perdre així els beneficis que l'acord Schengen de lliure circulació i residència ara els concedeix. Més de 102.000 espanyols estarien en la mateixa situació.

VilaWeb
Redacció
24.06.2016 - 12:59

MADRID, 24 (EUROPA PRESS)

Els britànics han decidit abandonar la Unió Europea i tot i que fins d’aquí uns anys no estaran clares les condicions de ‘divorci’, si la sortida comporta també abandonar l’Espai Econòmic Europeu els prop de 290.000 britànics que resideixen a Espanya es convertirien en immigrants en situació irregular en deixar de ser ciutadans comunitaris de ple dret i perdre així els beneficis que l’acord Schengen de lliure circulació i residència ara els concedeix. Més de 102.000 espanyols estarien en la mateixa situació.

Així ho ha explicat a Europa Press l’advocat expert en Estrangeria Francisco Solans, que ha incidit que la situació “dependrà d’ells” i de “com vagin de fort en donar el cop de porta” a la Unió Europea.

“El fet previsible és que s’acullin a l’estatut que avui tenen els noruecs, els suïssos i els islandesos. Això implica que sortiran de la UE però es mantindran dins de l’Espai Econòmic Europeu i per tant, de la seva lliure circulació i residència, a menys que vulguin una altra cosa, perquè no cal oblidar que gran part de la campanya del Brexit ha girat al voltant de la immigració i en aquest aspecte, es quedarien igual que ara”, ha comentat.

Solans incideix que aquesta solució “seria la ideal donades les circumstàncies” perquè posar “traves” a la lliure circulació a la UE implica restringir no només el flux de persones, sinó també el de mercaderies i capitals. Amb tot, “potser no seria acceptable per als qui han votat el Brexit pel seu rebuig als immigrants que van allà a treballar, perquè amb aquesta solució el ‘lampista polonès’ seguirà existint”.

Segons assenyala, Noruega, Suïssa, Lienchestein i Islàndia tenen un estatut de lliure circulació i establiment, amb les seves targetes de ciutadà comunitari, i estan sotmesos a la normativa europea sobre aquesta qüestió en les mateixes condicions que els ciutadans de la UE. “Esperem que s’imposi el sentit comú i no surtin també d’això. És una excusa molt bona perquè res canviï tot i que hagi canviat tot”, afirma.

En el cas dels espanyols que resideixen al Regne Unit, una mica més de 102.000 persones d’acord a les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la situació seria la mateixa, segons l’expert, perquè les condicions en tot cas serien recíproques. “Al final hi haurà un divorci amb molts fills en comú i hauran de seguir relacionant-se pel seu bé, tot i que no estiguin en la mateixa casa”, afirma.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor